gustavo petro
Flickr/Galo Naranjo

Gustavo Petro verkozen tot president

donderdag 23 juni 2022 09:26
Spread the love

Dat ik dat nog mag meemaken”, klinkt het bij verschillende veteranen van de sociale strijd, vertegenwoordigers van FOS-partners. Velen kunnen nog steeds niet geloven dat ze op 20 juni, de dag na de presidentsverkiezingen, in een ander Colombia zijn wakker geworden.

Op 19 juni 2022 vond de tweede ronde van de Colombiaanse presidentsverkiezingen plaats. Twee presidentskandidaten uit het anti-establishment stonden tegenover elkaar. Er kon er maar één winnen. Het werd Gustavo Petro. Samen met Francia Marquez versloeg hij het rechtse duo Rodolfo Hernández en Marelen Castillo, met een voorsprong van 3,22 procentpunten. Gustavo en Francia vormen nu de eerste linkse presidentsformule in de Colombiaanse geschiedenis.

Hoe kreeg Gustavo Petro dat voor elkaar?

Rodolfo Hernández uitte dan wel bakken kritiek op de uribisten, de heersende politieke elite, maar kreeg tegelijk hun 5 miljoen stemmen op een dienblad aangereikt. Ze wilden immers kost wat kost verhinderen dat Petro aan de macht kwam. Toch kon Rodolfo, die in de eerste ronde bijna 6 miljoen stemmen behaalde, er maar 4,6 bijtellen in de tweede ronde. Zijn vulgaire uitlatingen over de Heilige Maagd Maria, zijn uitstapjes op luxejachten in de VS, en het corruptieschandaal waar hij in verwikkeld is, weerhielden hem van de overwinning.

Gustavo Petro daarentegen kon nog meer mensen dan in de eerste ronde aanzetten om te gaan stemmen. Daardoor oefende 58% van de Colombianen, het hoogste aantal in 50 jaar, zijn democratisch stemrecht uit. Het zijn vooral mensen uit rurale, arme, door het gewapend conflict geteisterde gebieden. De zogenaamde niemanden, die zich volledig met de Afro-Colombiaanse Francia Marquez identificeren vanwege haar nederige afkomst.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!