Als staatloze Palestijn ben je maar welkom in twee landen

Als staatloze Palestijn ben je maar welkom in twee landen

dinsdag 14 juni 2022 13:14
Spread the love

(Brussel) Staatloze Palestijnen kunnen op vakantie, maar de weg er naartoe is zeer ingewikkeld. Zo goed als altijd heeft hij een transitvisum nodig, dat hij maar moeilijk krijgt. Toch bestaan hier naar mijn weten twee uitzonderingen op namelijk Ecuador en Bolivia. Daar kunnen ze naartoe zonder visa restricties. Er zijn twee wegen om daar te geraken.

Ten eerste met de luchtvaartmaatschappij emirates via Dubai naar São Paulo. Dat is een vlucht die zeker tot 2015 mogelijk was, maar daarna jaren onderbroken is geweest en nu weer commercieel geworden is. Dit komt omdat het financieel interessanter is geworden voor Europeanen om over Dubai te vliegen naar São Paulo.

De andere optie is om via Istambul naar São Paulo en eventueel verder naar Buenos Aires. Het probleem is dat er uit São Paulo vroeger wel een vlucht was naar Ecuador, maar nu dus niet meer. Vanuit Buenos Aires en São Paulo moeten ze dan nog een overstap maken naar Lima of Santiago om op deze landen te vliegen.

Anderzijds was er twee jaar geleden ook spraken van een rechtstreekse vlucht van Tel Aviv naar Santiago, waar de grootste gemeenschap van Palestijnen buiten het Midden-oosten leeft.

Op vakantie gaan voor Staatloze Palestijnen is dus verre van evident en de politieke situatie doet voortdurend de reisroute veranderen. Zo zijn de Emiraten in zee gegaan met Israël. Als het niet mogelijk is via Turkiye, dan zit er alleen maar een aaneenschakeling van eindeloos veel vluchten op.

Je kan hier over nadenken voor een Syriër die Assad steunt als die naar Rusland moet, die kan alleen vliegen over Armenië en Iran om tot in Rusland te geraken. De routes voor hulp aan Syrië lopen via Rusland en hebben dus dezelfde ingewikkelde constructies.

Op dit moment wordt een een Iraans-Venezolaans vliegtuig aan de grond gehouden in Argentinië omdat dit nergens meer kan landen. Dit veroorzaakt diplomatieke strubbelingen die een gevolg zijn van de vicieuze cirkel waar het Midden-oosten in zit en de uitwasemingen hiervan in Latijns-Amerika. Er wordt gedacht dat Iran en Hezbollah verantwoordelijk zijn voor de aanslagen op de AMIA, het Joods-cultureel centrum in Buenos Aires, nu ongeveer achttien jaar geleden. Terwijl Maduro op staatsbezoek was in Iran dit weekend.

 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!