Foto: XR Belgium
Extinction Rebellion

XR Animal: Slachthuis van Tielt, plaats van een schokkend incident

XR Animal voerde net een tweede actie uit van een brede campagne tegen de vleesindustrie. Op zijn voorpagina heeft De Standaard het vandaag over hoe de Europese Commissie Vlaanderen op de vingers tikt voor zijn landbouwbeleid, onder meer omwille van de uitstoot van de veestapel. De komende dagen volgen nog acties van XR Animal, de ene al disruptiever en spectaculairder als de andere. Dit is nog maar het begin.

zaterdag 11 juni 2022 00:00
Spread the love

 

Deze vrijdagmiddag brachten de activisten van XR Animal (Extinction Animal Rebellion) een bezoekje aan het slachthuis van Tielt. Hun actie bootste de gang na die van de veewagen naar het slachthuis leidt, behalve dat in dit geval een mens de rol van het dier speelde. Er waren plassen nepbloed, rookbommen en een spandoek met de tekst “geen slachthuizen meer, maar groentetuinen”. Met deze actie stellen de actievoerders een industrie aan de kaak die regelmatig het middelpunt vormt van gezondheids- en ethische schandalen en vragen zij de minister van Landbouw, David Clarinval, en de regionale ministers Jo Brouns en Willy Borsus, om af te zien van de projecten voor nieuwe veefabrieken die de slachthuizen bevoorraden.

Het “Certus Quality Label” van het slachthuis van Tielt

Elke minuut worden in België 604 dieren geslacht. Elke maand worden in België meer dan 22 miljoen dieren geslacht. Jaarlijks loopt dit cijfer op tot 315.888.988 gedode dieren. Aangezien het slachthuis van Tielt een van de grootste slachthuizen van België is, is de gekozen plek van de actie meer dan symbolisch. Het slachthuis van Tielt doodt elk jaar 1,4 miljoen varkens die afkomstig zijn van de talrijke Belgische boerderijbedrijven.

Foto: XR Belgium

Dit slachthuis, een voorkeursleverancier van Colruyt en Delhaize, kreeg in 2019 een boete van 16.000 euro voor dierenmishandeling, een veroordeling die volgde op een onderzoek dat in 2017 werd uitgevoerd door de vereniging Animal Rights en waarbij beelden van ongekend geweld aan het licht kwamen: varkens werden afgeranseld, doodgebloed of levend gekookt. In die tijd had dit slachthuis echter een kwaliteitslabel, het “Certus Quality Label”.

Dit slachthuis houdt zich niet alleen niet aan de wetgeving inzake het welzijn van dieren, maar is ook het middelpunt van talrijke ethische en gezondheidsschandalen: vervalsing van identificatielabels op buitenlandse varkens om hun herkomst te veranderen, integratie van tijdens het vervoer gestorven dieren in de slachtlijnen en gevallen van slacht zonder bedwelming. Er moeten ook vraagtekens worden geplaatst bij de snelheid van de slachtlijnen, aangezien deze snelheid onverenigbaar is met de geldende voorschriften, die op zich onbevredigend blijven (slecht geslachte dieren die tijdens het uitsnijden in leven blijven, koeien die tijdens het proces bevallen, enz.)

Overschakelen op een plantaardig dieet

“Voor onze fysieke, sociale en spirituele gezondheid, maar ook voor de planeet en al haar bewoners, is het essentieel om over te schakelen op een plantaardig dieet en een einde te maken aan het ultra-gewelddadige systeem van de vlees-, melk- en visindustrie. Het vleesetende systeem exploiteert en roeit wereldwijd meer dan 70 miljard landdieren en 2.000 miljard zeedieren per jaar uit. Het vernietigt de planeet, is de oorzaak van 2/3 van de zoönoses, en draagt in belangrijke mate bij tot de opwarming van de aarde en de hongersnood in de wereld. Het heeft geen zin om op deze manier door te gaan”, verklaart Marianne, woordvoerster van het collectief.

Foto: XR Belgium

XR Animal eist dat wordt afgezien van plannen voor nieuwe veefabrieken, die de slachthuizen bevoorraden, en dat er een verbod komt op de bouw van nieuwe slachthuizen en de uitbreiding of intensivering van bestaande. Het collectief verzoekt de minister van Landbouw, David Clarinval, en de regionale ministers Jo Brouns en Willy Borsus, om ernstig na te denken over een echt plan voor de overgang naar een plantaardige landbouw.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!