Raoul Hedebouw
Foto: Flickr

1 mei: PVDA vraagt prijsblokkering van basisgoederen en verlaging brandstofprijs tot 1,40 euro/liter

In zijn 1 mei speech vraagt PVDA voorzitter Raoul Hedebouw een prijsblokkering voor basisgoederen en verlaging van de brandstofprijs tot 1,40 euro. De speculanten en oorlogsprofiteurs moeten gestopt worden. Hij wil ook dat er een einde komt aan de loonblokkering.

zondag 1 mei 2022 12:58
Spread the love

 

De PVDA voert vandaag op 1 mei in het hele land actie. De partij eist een prijsblokkering van basisgoederen. De oorlogsprofiteurs moeten betalen. “De enorme stijging van de levenskosten maakt de situatie voor veel gezinnen en werkende mensen onhoudbaar”, zegt PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw.

“Aan de ene kant wordt de werkende klasse steeds armer en aan de andere kant maakt een kleine groep multinationals winsten als nooit tevoren. Die laatsten worden beschermd door de regering. Zo kan het niet verder. We moeten de speculanten en oorlogsprofiteurs stoppen. Het is tijd om de prijzen van basisgoederen, zoals brandstof, energie en basisvoeding te blokkeren.”

“De enorme stijging van de levenskosten maakt de situatie voor veel gezinnen en werkende mensen onhoudbaar.”

“Wij stellen voor om de brandstofprijs te verlagen tot maximaal 1,40 euro/liter en hebben daarvoor een wetsvoorstel ingediend. TotalEnergies boekte in 2021 een recordwinst van 14 miljard euro. Zopas kondigde het bedrijf al een nieuw record aan: 5 miljard winst, alleen al voor de eerste drie maanden van 2022.

Hetzelfde geldt voor andere multinationals als Shell, BP en Exxon. Zo kan het niet verder. Laten we het geld gaan halen bij die superwinsten – en ook bij de extra inkomsten van de overheid – om de prijsblokkering te financieren”, stelt Raoul Hedebouw.

De PVDA stelde een plan op om ook de prijzen van gas, elektriciteit en basisvoeding zoals bloem, rijst en deegwaren, te blokkeren (lees hier meer over het plan). “Zelfs de liberale premier Alexander De Croo moest al erkennen dat de markt niet werkt. Maar hij weigert op te treden. Wij stellen concrete en realistische oplossingen voor om de werkende mensen te beschermen”, aldus de PVDA-voorzitter.

Raoul Hedebouw is ook blij te horen dat andere partijen de PVDA volgen in haar voorstel voor een vermogensbelasting en een belasting op de overwinsten van multinationals. “Paul Magnette, Conner Rousseau, Kristof Calvo, Joachim Coens… plots worden ze allemaal wakker. Ze voelen onze hete adem in de nek. Des te beter.”

“Laten we het geld gaan halen bij die superwinsten – en ook bij de extra inkomsten van de overheid – om de prijsblokkering te financieren.”

“De PVDA doet wat de partijen van traditioneel links de afgelopen twintig jaar niet hebben gedaan, namelijk de politieke agenda weer naar links trekken. Maar we zullen druk moeten blijven uitoefenen, want op dit moment blijft het bij die andere partijen enkel bij woorden”, waarschuwt Hedebouw.

De PVDA wil ook dat er een einde komt aan de loonblokkering. “Het is onaanvaardbaar dat de lonen van de werkende mensen worden geblokkeerd terwijl de grote beursgenoteerde bedrijven vorig jaar 21 miljard euro winst maakten. Het is de werkende klasse die deze rijkdom heeft gecreëerd. Die rijkdom moet ook naar de werkende mensen kunnen terugvloeien.

Hoe kunnen de sociaaldemocraten en de groenen in de regering de loonblokkeringswet blijven aanvaarden? Het is tijd om die wet van ’96 ter discussie te stellen. Samen met mijn overleden kameraad Marc Goblet, hebben we daarover een wetsvoorstel ingediend. Wij steunen 100 procent de strijd van de vakbonden en hun oproep tot mobilisatie op 20 juni”, voegt Hedebouw eraan toe.

“Wij steunen 100 procent de strijd van de vakbonden en hun oproep tot mobilisatie op 20 juni.”

“In tegenstelling tot wat sommigen ons willen doen geloven, bestaat er wel degelijk een alternatief voor de keuze tussen een liberaal blok, dat de status quo wil, en een nationalistisch blok vol haat.

De verkiezingen in Frankrijk hebben aangetoond dat er ruimte is voor een authentiek linkse kracht. In België vertegenwoordigt de groei van de PVDA die authentieke alternatieve linkse kracht, zowel in het noorden, het centrum als het zuiden van het land. Wij zijn de kracht van de hoop”, besluit PVDA- voorzitter Raoul Hedebouw.

De volledige toespraak kan je hier lezen. 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!