Bron: Facebook Klimaatzaak

Nick Balthazar verwacht behandeling beroep Klimaatzaak binnen het jaar

De vzw Klimaatzaak heeft goede hoop dat de behandeling van het beroep dat het ingesteld heeft tegen het vonnis van een Brusselse rechtbank binnen het jaar behandeld wordt. Dat heeft Nick Balthazar donderdagavond in Leuven gezegd in de nabespreking van zijn uitmuntende film ‘Duty of Care’ die in première vertoond werd in het kader van Docville, het festival van de documentaire film.

maandag 4 april 2022 16:00
Spread the love

 

De film werd na afloop van het festival overigens bekroond met de publieksprijs. De Klimaatzaak vzw, gesteund door 58.000 personen, moest zes jaar lang wachten tot een Brussels rechter de zaak in juni vorig jaar behandelde.

De rechter vonniste dat het Belgisch milieubeleid op vlak van klimaatbeleid de wettelijke zorgplicht schond en stelde de federale staat zowel als de drie gewesten hiervoor verantwoordelijk. Omdat er – tot op vandaag – niks veranderde aan klimaatbeleid in dit land tekende de vzw in november beroep aan tegen het vonnis om de rechtbank te dwingen de overheden concrete doelstellingen inzake CO2-reductie op te leggen.

“Indien deze zaak niet binnen redelijke termijn behandeld wordt stappen we naar het Hof van Straatsburg. We vernemen dat de beroepsrechtbank de behandeling wat vervroegd heeft op de rol en denken dat de zaak binnen het jaar behandeld wordt”.

De film ‘Duty of Care’ behandelt rechtszaken die klimaatactivisten in diverse landen hebben aangespannen om hun overheid te dwingen meer te doen om de opwarming tegen te gaan. Hoofdpersonage is advocaat Roger Cox die in 2015 in Nederland als eerste wereldwijd een rechterlijke uitspraak bekwam die de overheid dwong tegen 2020 de uitstoot van broeikasgassen met 25 procent te verminderen in vergelijking met 1990.

In februari van dit jaar bleek dit effectief het geval. Nick Balthazar en Stijn Meuris, ook een van de pioniers van de Klimaatzaak, moesten donderdag tijdens de nabespreking van de film evenwel vaststellen dat er op vlak van klimaatbeleid in ons land ondanks de rechterlijke uitspraak NIETS beweegt.

Sinds de Urgenda-zaak, die Cox in 2015 won, zijn er wereldwijd al meer dan 2000 klimaatzaken opgestart. Er worden ook steeds meer rechtszaken opgestart tegen vervuilende bedrijven zoals de succesvolle zaak die Cox voerde tegen Shell in Nederland. Roger Cox wil nu ook ceo’s en leden van de raden van bestuur persoonlijk gaan dagvaarden. De film komt over enkele maanden in de bioscoop.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!