Een krachtig signaal geven
Aan de vooravond van een belangrijke Europese top en de grote klimaattop in Glasgow wil de Klimaatcoalitie een krachtig signaal geven aan onze beleidsmakers. “De boodschap is simpel: wij vragen ambitieuze, solidaire en coherente maatregelen” legt Zanna Vanrenterghem, vice-voorzitter van de Klimaatcoalitie uit. “We hebben nood aan een Belgische Green New Deal en we stellen meer dan 100 concrete oplossingen voor om dit te bewerkstelligen”.
Dit jaar heeft het extreme weer in België en overal ter wereld (overstromingen, bosbranden, hittegolven) al vele slachtoffers gemaakt en kostbare natuur verwoest, die we nodig zullen hebben om ons te beschermen tegen meer rampen die eraan komen. Er is doortastend beleid nodig om de gevolgen maximaal te beperken, te beginnen bij de meest kwetsbaren. Bovendien hebben de historische uitspraak van de Klimaatzaak en de publicatie van het nieuwe IPCC-rapport deze zomer een ongezien signaal gegeven om de oorzaken van klimaatverandering aan te pakken en het Belgische klimaatbeleid van koers te doen veranderen.
“De straffe klimaatacties van de voorbije jaren hebben de klimaatcrisis hoog op de politieke agenda geplaatst. Nu breekt de tijd aan voor politici om hun beloftes om te zetten in concrete actie” besluit Zanna Vanrenterghem. Er is nog tijd, maar hij dringt. Net als in 2018 zal BOS+ voor elke deelnemer aan de klimaatmars een vierkante meter bos aanplanten.
Steun voor en door het openbaar vervoer
Om de verplaatsing van de deelnemers met het openbaar vervoer op 10 oktober te vergemakkelijken, zal het MIVB-net gratis zijn tussen 12 en 19 uur. De toegangspoortjes in de metro zullen dan open staan en de validators inactief zijn. De NMBS zal het treinaanbod van en naar Brussel versterken om de mars te helpen organiseren met respect voor de veiligheidsvoorschriften, en biedt het Weekendticket aan, dat reizen mogelijk maakt met een korting van 50% op het standaardtarief.
Beide vervoersmaatschappijen maken het initiatief van deze klimaatmars mee bekend via hun communicatiekanalen. Ze benadrukken de cruciale rol van het openbaar vervoer in de strijd tegen de klimaatverandering en hoe zij zelf strategisch inzetten op duurzaamheid.
De Klimaatcoalitie nodigt alle deelnemers uit om de geldende gezondheidsmaatregelen te respecteren. De mondmaskerplicht en de afstandsregels voor betogingen in Brussel blijven van kracht. Er is geen Covid Safe Ticket vereist. De mondmaskerplicht blijft ook verplicht in het openbaar vervoer.
Klimaatcoalitie
De Klimaatcoalitie is een nationale vzw die meer dan 80 organisaties (natuur en milieu, noord-zuid en mensenrechten, vakbonden, mutualiteiten, jongeren en burgerbewegingen) verenigt rond het thema van klimaatrechtvaardigheid. Ze oefent druk uit op beleidsmakers om krachtige maatregelen te nemen en mobiliseert een breed publiek voor een klimaatvriendelijke en eerlijke samenleving.