Luxemburgplein te Brussel: PETA, Cruelty Free Europe, Eurogroup for Anmials, GAIA, Dove en The Body Shop trekken Europees Parlement aan jasje met EU-burgerinitiatief 'Save Cruelty Free' op Luxemburg Plein (C) The Body Shop. Op de foto is o.a. Gaia oprichter Michel vandenbosch te zien.
PETA, Cruelty Free Europe, Eurogroup for Anmials, GAIA, Dove en The Body Shop

Spraakmakend artwork op Luxemburgplein in Brussel in kader van Europese actie tegen dierproeven voor cosmetica

Samen met een unieke coalitie van dierenbelangenorganisaties onder leiding van PETA, Cruelty Free Europe, HSI (en partnerorganisaties), de Eurogroup for Animals en ECEAE – die samen een totaal vertegenwoordigen van 100 organisaties uit 26 EU-lidstaten* – willen Dove en The Body Shop één miljoen Europese burgers mobiliseren en cosmetica in Europa cruelty-free houden, nu dieren in Europa opnieuw lijden en sterven bij proeven voor cosmetica-ingrediënten.

maandag 4 oktober 2021 16:30
Spread the love

 

 

In 2004 besloot de Europese Unie, na tientallen jaren van campagne voeren door consumenten, dierenbelangenorganisaties en diverse bedrijven, het testen van cosmetische eindproducten op dieren te verbieden. In 2009 werd dat verbod uitgebreid tot een verbod op dierproeven voor cosmetica-ingrediënten. Dat alles leidde uiteindelijk, in 2013, tot een verbod op de verkoop van cosmetica waarvoor dierproeven waren gedaan. Deze EU-aanpak werd vervolgens de blauwdruk voor wetswijzigingen in landen over de hele wereld.

Uit recente beslissingen van het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) blijkt evenwel dat dit verbod door dierproefnemers volledig wordt ondermijnd. Op 15 september nam het Europees Parlement een resolutie aan waarin de Europese Commissie wordt opgeroepen een actieplan op te stellen voor de geleidelijke beëindiging van het gebruik van dieren voor experimenten. Hoewel deze resolutie niet bindend is, geeft zij wel een duidelijk signaal af aan de Europese Commissie én aan de lidstaten om aan dierproeven in de EU voorgoed een einde te maken.

Dat is een stap in de goede richting, maar daarmee is de kous nog niet af. Zelfs onder de huidige cosmeticaverordening sterven er nog steeds dieren voor cosmetica-onderzoek. Het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) vraagt nu ook om nieuwe dierproeven, zelfs voor ingrediënten die uitsluitend in cosmetica worden toegepast en al heel lang veilig worden gebruikt.

Aangezien er nu opnieuw tests zijn aangevraagd op duizenden dieren en herzieningen van de wetgeving inzake chemische stoffen mogelijk nog veel meer dieren veroordelen tot dergelijke tests, is het nu belangrijker dan ooit dat we deze stap terug op het gebied van dierproeven voor cosmetica niet accepteren.

Door een Europees burgerinitiatief, een formeel online initiatief, kan het publiek de Europese autoriteiten laten weten dat zij van Europa geen verbroken beloften accepteert, en ook geen regelgeving die inhoudt dat dieren moeten lijden en sterven voor cosmetica. Door middel van de kracht van collectieve actie willen Dove, The Body Shop en de ngo’s daadwerkelijke, langdurige verandering bewerkstelligen, die ervoor zorgt dat er voorgoed een einde komt aan dierproeven voor cosmetica.

Beeld

Tilly Metz, Luxemburgs Europarlementariër namens De Groenen en voorzitter van de ‘Animals in Science Working Group’ zegt: “We moeten vooruit, niet achteruit. Vanzelfsprekend moeten de menselijke veiligheid en het milieu beschermd worden, maar niet door achterhaalde proeven op dieren. Daarom steun ik het Europees burgerinitiatief om cosmetica in Europa cruelty-free te houden en roep ik iedereen op het te ondertekenen.”

Namens PETA en Cruelty Free Europe voegen Dr. Julia Baines en Kerry Postlewhite daaraan toe: “De Europese Commissie blijft de EU-verbodsbepalingen aanprijzen als zijnde toonaangevend in de wereld, terwijl zij tegelijkertijd dierproeven voor cosmetica goedkeurt. De burgers zijn al lang duidelijk in hun verzet tegen deze praktijk, en we hebben hen nog één keer nodig om het ECI nu te ondertekenen om meer wreedheid te helpen stoppen.”

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!