Omer Mommaerts
Toon Mondelaers

In memoriam Omer Mommaerts

dinsdag 6 april 2021 16:30
Spread the love

 

Omer werd geboren in een bakkersgezin in het Vilvoordse. Als jonge kerel is hij lid geworden van de KAJ en de methode van zien, oordelen, handelen van Cardijn is voor hem een leidraad gebleven in heel zijn leven. Telkens opnieuw na handelen weer beter zien, juister oordelen, en actiever doorgaan.

Samen met Maria stichtte hij een gezin met vier kinderen, wat voor hem de bron bleef van liefde. Omer was een actief militant in al de organisaties die opkwamen voor gerechtigheid en gelijkwaardigheid. Zijn werk in de christelijke arbeidersbeweging was allesomvattend als het op rechtvaardigheid en verdediging van de arbeidersklasse aankwam.

Hij werkte samen in de werkgroep Beweging voor de verzelfstandiging van het ACV. Hij verdiende zijn boterham als bediende van de christelijke mutualiteit. In de Anneessenswijk stichte hij de buurtwinkel.

In Brussel was hij actief in de werkgroep 11.11.11. Op de vrijdagen van het Palestinacomité aan de beurs was hij altijd aanwezig. Ook in Broederlijk Delen nam hij deel aan de activiteiten en ging samen met hen op inleefreis naar Congo. Dat heeft hem definitief beïnvloed in al zijn engagementen voor het Zuiden.

In de vormingssessies van christenen voor het socialisme zorgde hij voor pertinente vragen en standpunten. In de basisgroep was hij zeer motiverend met zijn kritisch kijk op de actualiteit. En in de vieringen kwam Omer altijd tussen vanuit zijn ervaring en als we op het punt kwamen van de mededelingen zocht Omer zijn agenda en nodigde ons uit voor alle mogelijke betogingen en acties. In die betogingen liep hij altijd rond met zijn groen/rood sjaaltje. Samen sterk.

Hij is naar Cuba geweest met CvS en is dan aangesloten bij de werkgroep Cubasolidariteit binnen de christelijke arbeidersbeweging. Hij sprak graag over die ervaring met al zijn vrienden. De mensen zonder papieren die in de Begijnhofkerk verbleven konden altijd rekenen op zijn solidariteit.

Bij de laatste verkiezingen stond hij als onafhankelijke op de lijst vaan de PVDA voor het Brussels parlement. Hij was vaak ook initiatiefnemer van gesprekken tussen Nederlands- en Franstaligen.

We kunnen Omer bewonderen in zijn evenwichtige omgang met familieaangelegenheden en militante acties. Wegens het corona-virus konden velen geen ontmoetingen meer hebben met hem. Wat mij altijd in het geheugen zal blijven in de herinnering aan hem was zijn liefdevolle glimlach en fierheid als Maria nog eens een van haar liedjes in het Brussels dialect debiteerde.

Omer was een man van liefde en solidariteit, een glimlachende militant. Een man die nog verder zal leven in de herinneringen van heel zijn familie en van heel veel militanten op alle mogelijke fronten.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!