Een persoon in Madrid gaat als Tyrannosaurus rex verkleed de straat op om lockdown te ontwijken tijdens verspreiding van coronavirus.
Bron: Twitter Policía Local Murcia

Spaanse ‘picaresca’, of manieren om de COVID-19 quarantaine te omzeilen

Het Spaanse woord picaresca komt van pícaro (schelm of deugniet). Het is een belangrijk genre in de Spaanse literatuur, proza met als hoofdfiguur de antiheld, die guitig en tegelijk aantrekkelijk is. In een land waar het aantal COVID-19 vastgestelde besmettingen begint te pieken, zoeken sommigen manieren om de maatregelen die de noodtoestand oplegt te omzeilen en ziet de overheid zich verplicht de ordediensten in te schakelen. De pícaro of pícara is zelf corrupt geworden en zal hoe langer, hoe minder getolereerd worden.

dinsdag 17 maart 2020 16:02
Spread the love

Het Spaanse woord picaresca komt van pícaro (schelm of deugniet). “Kuifje en de picaro’s” is dus “Kuifje en de schelmen”. Het is een belangrijk genre in de Spaanse literatuur, proza met als hoofdfiguur de antiheld, die guitig en tegelijk aantrekkelijk is. Deze held behoort tot een lage sociale klasse die zijn of haar verstand in een corrupte samenleving gebruikt. In een land waar het aantal COVIF-19 vastgestelde besmettingen begint te pieken, zoeken sommigen manieren om de maatregelen die de noodtoestand oplegt te omzeilen en ziet de overheid zich verplicht de ordediensten in schakelen. De pícaro of pícara is zelf corrupt geworden en zal hoe langer, hoe minder getolereerd worden.

Hond te huur 

De noodtoestand verplicht burgers, onder andere, om zichzelf in quarantaine te plaatsen. Maar er zijn uitzonderingen, en sommige burgers maken van die uitzonderingen gebruik om de algemene richtlijnen te omzeilen.

De picaresca begon meteen maandag, op de eerste werkdag van de alarmtoestand. Via online adverteerpagina’s werden door particulieren heel snel honden te huur aangeboden. Want de hond uitlaten is een van de uitzonderingen die premier Pedro Sánchez opsomde de dag dat hij de noodtoestand bekend maakte. Online stellen eigenaars hun honden voor 50 euro ter beschikking.

Op stap met de schildpad

Een andere strategie om de richtlijnen van quarantaine te omzeilen zijn bijzonder lange wandelingen met de hond. De burgemeester van Madrid, José Luis Martínez Almeida (Partido Popular), deed daarover een speciale oproep tijdens een interview met de regionale televisie: “Het is logisch dat mensen hun hond uitlaten, maar dat ze het niet te lang trekken.” De burgemeester voegde eraan toe dat het de bedoeling is dat mensen hun sociale contacten tot een absoluut minimum herleiden en vertelde dat de politie tussenbeide moest komen omdat een groep van 5 of 6 personen met hun honden, rustig stonden te kletsen.

Maar het zijn niet alleen honden die uitgelaten worden. Half grappend toonden sommigen op de sociale media hoe ze hun schildpad of valse hond uitlieten.

Manieren om medisch personeel te helpen

Een andere bedrog dat verschillende kennissen in mijn omgeving opmerkten, zijn wandelaars die een plastiek zakje met het logo van een of andere supermarkt meedragen. In plaats van onderweg zijn van de winkel naar huis, wandelen ze eigenlijk van de ene buurt naar de andere en hebben het zakje bij zich voor het geval ze door de politie aangehouden worden.

Tegelijk geven Madrilenen wel een enorme blijk van waardering voor de grote inspanningen van het overwerkte medische personeel door ‘s avonds vanop hun balkons en terrassen te applaudisseren. De burgemeester van Madrid voegde er tijdens zijn interview aan toe dat men door het naleven van de opgelegde quarantaine de medische wereld beter kan helpen dan op een balkon te staan applaudisseren.

Tyrannosaurus rex

Met sommige grapjes kan de politie nog af en toe glimlachen, zoals met de stunt van een inwoner van Murcia die zich als Tyrannosaurus rex verkleedde om als “huisdier” zijn huisvuil naar de vuilniscontainer te brengen. Maar op andere plaatsen heeft de politie de buik vol van picaresk gedrag en gaan overtreders meteen op de bon. Op maandag alleen, schreef de stadspolitie van Madrid 252 bekeuringen uit van tenminste 600 euro per overtreding.

Naarmate het aantal dodelijke slachtoffers blijft stijgen, zal de ernst van de situatie stilaan bij iedereen doordringen. Op een dag zijn er in Spanje 150 dodelijke slachtoffers en 2.000 vastgestelde besmettingen bijgekomen.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!