For Sama.

For Sama: ruwe en poëtische kroniek over leven in de Syrische oorlogsgruwel

For Sama is een aangrijpende kroniek van bewoners in Oost-Aleppo die proberen te overleven en dat zien als hun vorm van verzet.

zaterdag 22 februari 2020 16:00
Spread the love

Waad al-Kateab is een Syrische jonge vrouw die zich door de omstandigheden ontpopt tot journaliste die zich gedwongen voelt om alles om haar heen te filmen. Ze laat de camera niet los, ook niet als de bommen vallen en bebloede slachtoffertjes het geïmproviseerde ziekenhuis worden binnengebracht dat dokter Hamza, de man met wie ze in de loop van het verhaal trouwt, met vrijwilligers en medisch personeel heeft opgezet. Er is een gebrek aan alles en geregeld zijn er de vernietigende explosies. Ze wordt zwanger.

For Sama.

“Het geluk dat je bracht was vermengd met angst”, aldus al-Kateab bij de beelden van Sama in haar buik tijdens een echografie. Ze weigert de stad te verlaten, want terwijl ze zwanger is, gelooft ze nog in de overwinning. Ze is hoopvol. Ruwe beelden worden begeleid met de voice-over van haar poëtische woorden. Ze spreekt ze uit voor haar dochter Sama, die ze na haar geboorte angstig probeert de beschermen voor de gevaren van het geweld dat haar omringt. ‘Sama’ staat voor ‘hemel’, maar dan zonder gevechtsvliegtuigen en bommen, met zon, wolken en vogels.

Oost-Aleppo geraakt helemaal omsingeld. Door de belegering groeit het terkort aan levensvoorzieningen en nemen de verwoestingen toe. Russische gevechtsvliegtuigen en helikopters en granaten van het regime ontzien niets, ook geen ziekenhuizen en scholen. We zien een speeltuin in een park met door explosies witgekalkte bomen. Dan een jongen en zijn overleden neefje. Op de vraag waar zijn ouders zijn, antwoordt hij: “Dood denk ik”. Dan volgt de stem van al-Kataeb: “Ik ben jaloers op de moeder die dood is, voordat ze haar zoontje zou moeten begraven”. En toch, “Hier een normaal leven leiden is je verzetten tegen het regime”. Dat wordt steeds moeilijker: “Als ik mijn ogen open doe, zie ik de kleur rood,” en dat is letterlijk te nemen.

For Sama.

For Sama, is zonder meer een krachtige documentaire waar horror en hoop in elkaar overvloeien. Dat wordt gesymboliseerd door het levenloze lichaam van een baby die met een keizersnede uit de gewonde moeder ter wereld komt. En dan, na een lange stilte, begint de boorling alsnog te wenen en haalt het leven het van de dood.

Waad al-Kataeb monteert samen met filmmaker Edward Watts honderden uren beeldmateriaal tot een beklijvende collage die over en weer in de tijd een periode van vijf jaar bestrijkt. Veel scènes zijn moeilijk te verteren. Het is een harde film waarbij je als kijker meer dan eens liever wegkijkt. Maar het is ook de schoonheid van mensen die solidair en hoopvol, treurend en lachend, hun dagelijks leven proberen voort te zetten die de film zo naar de keel doet grijpen. Het is een ruwe, openhartige documentaire die absoluut moet gezien worden en terecht al meermaals is bekroond.

For Sama.

 

‘For Sama’ wordt de openingsfilm van het Mooov-festival van 21 april tot 4 mei 2019. Hier vind je de trailer van de film.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!