“Haven Antwerpen is draaischijf voor bewapening oorlog Jemen”

Zaterdag daagden een vijftigtal burgerinspecteurs op in de haven van Antwerpen, waar ze vrachtwagens tegenhielden ter inspectie op wapens. Vrachtwagens zonder wapens kregen een vignet: “arms free truck”. In de komende dagen wordt de Saoedische wapentrafikant “Bahri Yanbu” verwacht in de haven van Antwerpen. Dat schip staat wereldwijd geseind voor de export van wapens naar Saoedi-Arabië voor gebruik in de bloedige oorlog in Jemen.

maandag 3 februari 2020 15:29
Spread the love

Een vijftigtal burgerinspecteurs controleerden vandaag vrachtwagens die de dokken van Katoen Natie opreden op wapens. Daar wordt later in de week het Saoedisch schip de Bahri Yanbu verwacht. Dat schip staat wereldwijd geseind als een belangrijke exporteur van wapens naar de oorlog in Jemen.

“De haven van Antwerpen is een draaischijf voor de bewapening van de oorlog in Jemen.”, zegt Bram Vranken van de vzw Vredesactie. “War Crime Inspectors zorgen er vandaag voor dat er geen wapens de dokken bereiken”. Uit onderzoek van Knack en Le Soir bleek dat in 2018 en 2019 voor maar liefst 53 ton aan explosieven en munitie opgepikt werden door de Bahri schepen met bestemming Saoedi-Arabië.

“De internationale en Belgische wapenexportregels zijn nochtans duidelijk. Wapens mogen niet geëxporteerd worden als er een risico bestaat dat deze wapens gebruikt worden voor het begaan van mensenrechtenschendingen. Als de Waalse regering, noch de douane optreden om de wapenexport naar Saoedi Arabië te stoppen, dan kunnen burgers niet anders dan zelf in actie te komen”, zegt Vranken.

De Saoedische geleide coalitie is al sinds 2015 betrokken in de oorlog in Jemen. Volgens de Verenigde Naties is het de ergste humanitaire crisis ter wereld. Er vielen al meer dan 100.000 slachtoffers en ruim drie miljoen mensen sloegen op de vlucht sinds de start van de oorlog. Bovendien bedreigt hongersnood, als gevolg van de Saoedische zeeblokkade, de levens van meer dan 17 miljoen mensen. Alle strijdende partijen maken zich schuldig aan grove schendingen van het internationaal recht.

Wapenhandel voor de rechtbank

Naar aanleiding van de komst van de Bahri Yanbu, hadden de organisaties Vredesactie, CNAPD en Ligue des Droits Humains, met ondersteuning van Amnesty International ook een kortgeding aangespannen tegen de Belgische overheid. De organisaties eisten een stop van zes maanden op alle export naar Saoedi-Arabië. Dat kortgeding werd op vrijdag afgewezen. De organisaties kondigen aan in beroep te gaan.

In 2019 werden al enkele wapenexportvergunningen vernietigd door de Raad van State omdat de Waalse overheid de risico’s op schendingen van het internationaal humanitair recht niet had afgewogen. De organisaties proberen nu een eind te maken aan alle export die naar Saoedi-Arabië gaat.

“Het is niet alleen tijd om te stoppen met het exporteren van wapens naar Saoedi-Arabië. Het is tijd om ervoor te zorgen dat deze catastrofe zich nooit meer herhaalt. Overheden moeten hun eigen wapenhandelregels respecteren, desnoods via interventie van rechtbanken.”, besluit Vranken.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!