(foto ACV)

Poetshulpen staken voor kleine loonsverhoging: ‘kwestie van respect’

Nadat eerdere acties niets opleverden, leggen werknemers uit de dienstenchequesector vandaag het werk neer. Zij eisen een loonsverhoging van 1,1 procent.

woensdag 8 januari 2020 12:15
Spread the love

Ze organiseerden al eens een nationale actie eind november en enkele regionale acties in december. Maar de werkgevers uit de dienstenchequesector houden het been stijf. Zij weigeren een kleine brutoloonsverhoging van 1,1 procent toe te staan en willen niet verder gaan dan de uitreiking van een ecocheque ter waarde van 125 euro. Ook de aanstelling van een bemiddelaar brachten geen zoden aan de dijk.

En dus schakelen de werknemers van de dienstenchequesector een versnelling hoger. Voor het eerst in de geschiedenis organiseren zij een klassieke staking. “Dit is een historisch moment,” zegt Pia Stalpaert, voorzitter van ACV Voeding en Diensten. “Niet alleen voor België maar voor heel Europa. Werknemers die afgezonderd werken – zoals de poetshulpen – en weinig contact hebben met collega’s voeren bijna nooit actie. Laat staan dat ze staken. Op 8 januari gebeurt dit wel. Poetshulpen eisen respect en een schoon loon. Ze zijn niet langer een stille, onzichtbare groep maar ze komen op voor hun rechten.” Volgens het ACV is het ook een kwestie van respect voor een “fysiek zware job, die voor zoveel gezinnen een essentieel verschil in de dagelijkse levenskwaliteit uitmaakt”.

Werkgevers

De acties richten zich op de werkgevers, maar dat betekenen niet dat de overheden helemaal buiten schot blijven. De Vlaamse regering verlaagde net de fiscale aftrekbaarheid waardoor een dienstencheque 90 eurocent duurder werd. Maar dat levert de werknemers niets op. “De Vlaamse overheid steekt die vermindering van de fiscale aftrekbaarheid volledig in eigen zak: ze dient integraal om het begrotingstekort te helpen dichten,” aldus Pia Stalpaert.

Volgens de vakbonden kunnen de werkgevers een loonsverhoging aan. Het ABVV maakte bekend dat Het Poetsbureau, één van de grootste dienstenchequebedrijven van het land, op 30 december aan de twee aandeelhouders een dividend van 6,8 miljoen euro uitdeelde. De socialistische vakbond organiseert op 13 januari nieuwe protestacties in Brussel. Die zullen zich richten tegen de grote bedrijven uit de sector.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!