1000 wetenschappers roepen Europees Parlement op tegen militair onderzoeksprogramma te stemmen

Morgen stemt het Europees Parlement over het Europees Defensiefonds, een militair onderzoeksprogramma van 13 miljard euro. Meer dan 1000 wetenschappers, onderzoekers en academici uit 25 Europese landen roepen het Europees Parlement op om tegen dit initiatief te stemmen. De EU zou beter de grondoorzaken van conflicten aanpakken in plaats van militair onderzoek te steunen, zeggen de wetenschappers.

woensdag 17 april 2019 15:59
Spread the love

Op donderdag stemt het Europees Parlement over een voorstel tot het oprichten van het Europees Defensiefonds. Dat militair fonds is een precedent. Steun voor wapenonderzoek was voordien expliciet uitgesloten van Europese fondsen.

De 1000 onderzoekers waarschuwen voor de gevolgen van deze beslissing. “De investeringen in militair onderzoek zullen vrede en veiligheid niet doen toenemen, in tegendeel. Globale spanningen zullen enkel toenemen. Ondertussen wordt wetenschappelijk onderzoek dat effectief kan bijdragen tot conflictpreventie verwaarloosd,” zegt dr. Stuart Parkinson, Executive Director bij Scientists for Global Responsibility.

“Medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden”

De onderzoekers vrezen dat de steun voor militair onderzoek zal leiden tot grotere onveiligheid. “EU-fondsen investeren in militair onderzoek zal niet alleen financiële steun onttrekken aan meer vreedzame onderzoeksgebieden, maar kan ook wapenwedlopen stimuleren, wat de veiligheid in Europa en elders ondermijnt”, stellen de wetenschappers.

Europese wapens worden momenteel op grote schaal ingezet in de oorlog in Jemen door de Saoedisch geleide coalitie. Die oorlog is volgens de Verenigde Naties één van de ergste humanitaire crisissen van het moment.

“Het is schaamteloos dat op een moment dat Europa medeplichtig is aan het bevoorraden van één van de ergste conflicten ter wereld, er miljarden euros worden voorzien voor de wapenindustrie met het doel de wereldwijde competitiviteit van die sector te vergroten”, zegt Bram Vranken van de vredesorganisatie Vredesactie.

Controversiële wapens

De wetenschappers waarschuwen bovendien voor de gevaren van het ontwikkelen van controversiële wapens zoals drones en killer robots. Die zogenaamde ‘disruptieve technologieën’ zijn een prioriteit van het Europees Defensiefonds en zullen onder het huidige voorstel tot 10 procent van de voorziene fondsen ontvangen.

De afgelopen maanden ontstond er controverse in het Europees Parlement net vanwege een gebrek aan ethische controlemechanismen.

“De EU maakt een prioriteit van de ontwikkeling van uiterst controversiële wapens. Dit zal niet alleen leiden tot een wapenwedloop in die wapens, de kans bestaat ook dat deze wapens terecht komen in de handen van repressieve regimes”, waarschuwt dr. Parkinson.

take down
the paywall
steun ons nu!