N-VA wil extreemrechtse kiescampagne waarin voor begroting, pensioenen of klimaat geen plaats is

Terwijl het protest tegen het regeringsbeleid aanzwelt, dreigt Michel te vallen over een tekst waarin de VN in diplomatische bewoordingen oproept om migranten als mensen te beschouwen.

dinsdag 4 december 2018 16:58
Spread the love

Of het nu 75.000 mensen zijn die op een zondag door de regen wandelen om een rechtvaardig klimaatbeleid te eisen, of 60.000 vakbondsmilitanten die betogen tegen het pensioengeknoei of gele hesjes die al meer dan twee weken wegen blokkeren, deze regering blijft stekeblind en potdoof voor dat protest.

Zondag nog rolden regeringsleden over elkaar om de klimaatbetogers te feliciteren, dinsdag stemde ons land samen met Tsjechië tegen de Europese richtlijn rond energiebesparing. Volgens een regeringsbron die in De Morgen geciteerd werd, voerde N-VA het protest aan “in opdracht van de petrochemische industrie in de Antwerpse haven”. Een richtlijn die volgens klimaatspecialisten lang niet ver genoeg gaat om de klimaatcatastrofe tegen te houden, vindt geen genade in de ogen van N-VA.

Op 14 december trekken de vakbonden nog maar eens de straat op. Tegen de afbouw van het pensioen en voor loonsverhogingen. Deze regering verhoogde de pensioenleeftijd en heeft nog altijd geen oplossing voor de zware beroepen. Deze regering zorgde er met een strengere loonwet ook voor dat de loonmarge voor de komende twee jaar nul is. Belgische bedrijven noteren recordwinsten, maar mogen zelfs wettelijk daarvan niets delen met hun werknemers.

Frère

Of wat dacht u van eerlijke belastingen, het schaamlapje waar CD&V zich na de eerste golf van protest achter wegstak. Maandag stierf Albert Frère, de rijkste Belg. De 6,6 miljard euro komen integraal bij zijn weduwe en zijn twee kinderen terecht. Erfenisbelasting: nul. Daar zorgen “ingewikkelde binnen- en buitenlandse systemen” – dixit professor fiscaal recht Michel Maus – wel voor. De regering had er ondertussen wel voor gezorgd dat de derde generatie Frère-telgen een zitje kreeg bij de Nationale Bank.

Een antwoord op de verzuchtingen van de gele hesjes die in Franstalig België al meer dan twee weken kruispunten bezetten, zit er ook niet aan te komen. Toen het protest al enkele dagen hoofdpunt was op Franstalige zenders duwde RTL een microfoon onder de neus van minister van Werk Kris Peeters. Of hij iets kon doen voor die mensen? “Gilets jaunes? Ken ik niet”, was het oprechte antwoord van Peeters.

Deze regering bestaat uit wereldvreemde zonnekoningen die rijden voor petrochemiereuzen en miljardairs. Er zijn honderd redenen om ze met pek en veren de Wetstraat uit te jagen.

Extreemrechts

Maar N-VA wil geen campagne voeren over klimaat of portemonnee. Het moet over vluchtelingen gaan en dus moet deze regering struikelen over een vrijblijvende VN-tekst waarin heel voorzichtig opgeroepen wordt om migranten als mensen te behandelen. N-VA wil dat ons land aansluit bij Italië, Oostenrijk en Hongarije, landen waar extreemrechts aan de macht is.
De sociale media-campagne die de partij er dinsdag tegen aan gooide, biedt een voorsmaakje van wat we nog gaan krijgen de komende maanden. Met hatelijke beelden die eerder al opdoken op sites van AfD en ander extreemrechts tuig deed N-VA er nog een schep bovenop. Zelfs veel N-VA-gezinde helfies schrokken er van op.

De campagne werd ondertussen al ingetrokken, maar de conclusie is duidelijk. CD&V en Open Vld zaten vier jaar in een regering met extreemrechts. Verkiezingen in februari of toch nog alles samen op 26 mei? Het maakt weinig uit. De campagne is begonnen en de komende maanden worden heel woelig.

take down
the paywall
steun ons nu!