Nieuws, Wereld, Europa, Politiek -

Honderden rode vliegers aan Europees Parlement tegen terugkeer van Afghanen

Mensen mogen niet naar het levensgevaarlijke Afghanistan worden teruggestuurd. Amnesty International roept de Europese regeringen op om Afghanen veiligheid te bieden. In verschillende Europese landen heeft de mensenrechtenorganisatie hierom actie gevoerd. In Brussel zijn bij het Europees Parlement honderden rode vliegers geïnstalleerd als symbool voor de veelvuldige gevaren in Afghanistan.

maandag 15 oktober 2018 12:22
Spread the love

Op het ogenblik dat Europarlementairen woensdag 10 oktober rond de tafel gingen zitten om de terugkeer van Afghanen vanuit Europa te bespreken heeft Amnesty International honderden rode vliegers aan het Europees Parlement geïnstalleerd. Vliegeren is een populaire volkssport in Afghanistan. Met de rode vliegers wil Amnesty International de plicht van de Europese lidstaten om Afghanen te beschermen onderstrepen.

“De afgelopen twee jaar hebben de Europese lidstaten meer mensen teruggestuurd naar Afghanistan. Dit beleid zet het leven van tienduizenden mensen op het spel. Ook vanuit België werden mensen teruggebracht naar Afghanistan. In 2017 ging het over meer dan 100 Afghanen”, zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen.

“Afghanistan is geen veilige plek”, stelt De Graeve. “Wie het tegendeel beweert, ontkent het massale bloedvergieten in het land. Amnesty wil de EU en de Europese lidstaten herinneren aan hun verplichtingen onder het internationaal recht. De Europese leiders moeten bescherming bieden aan mensen die vluchten voor conflict en geweld en zeker geen mensen terugsturen terwijl er een reëel risico bestaat op ernstige mensenrechtenschendingen. Dit laatste zou een flagrante schending zijn van het bindende non-refoulement-principe.”

Volgens cijfers die de VN in juli publiceerde is Afghanistan het tweede meest onveilige land ter wereld. In de eerste zes maanden van 2018 werden er 1.692 mensen gedood. Dat is het hoogste aantal sinds de metingen een decennium geleden gestart zijn. In diezelfde periode werden ook 3.430 mensen verwond. En sinds 2014 zijn in Afghanistan elk jaar meer dan 10.000 mensen gedood of verwond.
De Afghaanse hoofdstad Kaboel werd lange tijd als een veilig alternatief beschouwd voor mensen die uit andere delen van Afghanistan op de vlucht sloegen voor geweld en vervolging. Maar volgens het VN-Vluchtelingenagentschap UNHCR is ook Kaboel niet langer veilig. Toch blijven Europese landen Afghanen dus terugsturen en dat moet stoppen, vindt de mensenrechtenorganisatie.

De actie is een samenwerking tussen Amnesty International, de burgerbeweging Don’t Send Afghans Back en de ngo’s Save the Children en de European Council on Refugees and Exiles.

take down
the paywall
steun ons nu!