Bron: Flickr
Wereld, Economie -

Europa onderzoekt ‘uitstootkartel’ van BMW, Daimler en Volkswagen

De Europese Commissie stelt een formeel onderzoek in naar mogelijke kartelvorming tussen BMW, Daimler en Volkswagen. Ze worden ervan verdacht te hebben samengewerkt om de introductie van schonere technologieën af te remmen.

woensdag 19 september 2018 14:02
Spread the love

In oktober vorig jaar voerde de Commissie al huiszoekingen uit in de kantoren van BMW, Daimler, Volkswagen en Audi in het kader van een vooronderzoek. Nu start ze een “diepgaand onderzoek” na indicaties dat BMW, Daimler en Volkswagen, ook eigenaar van Audi en Porsche, overlegd hebben om elkaar niet te beconcurreren bij de ontwikkeling van schonere technologieën. Ze hebben daarbij mogelijk de Europese antitrustregels geschonden.

Consument in de kou

“De commissie onderzoekt of BMW, Daimler en Volkswagen overeengekomen zijn om elkaar niet te beconcurreren in de ontwikkeling en het op de markt brengen van belangrijke systemen om de schadelijke uitstoot van diesel- en benzinewagens terug te dringen”, zegt Europees commissaris Margrete Vestager.

“Deze technologieën moeten personenwagens minder schadelijk maken voor het milieu. Als de vermoedens bevestigd worden, is het mogelijk dat de gesprekken de consument de kans hebben ontnomen om schonere auto’s te kopen, ook al is de technologie daarvoor beschikbaar bij de fabrikant”.

Volgens de commissie gaat het om zogenaamde Selective Catalytic Reduction-systemen (SCR), die de uitstoot van stikstofoxiden aan banden leggen, en Otto Particulate Filters (OPF), die de uitstoot van fijnstof terugdringen. Volkswagen is al sinds 2015 verwikkeld in het dieselschandaal, toen bleek dat er op grote schaal gesjoemeld werd met de uitstoottests. Inmiddels is ook bij andere fabrikanten dergelijke software gevonden.

take down
the paywall
steun ons nu!