© Christian Åslund / Greenpeace
Nieuws, Wereld, Milieu -

Plasticdeeltjes en chemische stoffen aangetroffen in afgelegen gebieden Antarctica

Een expeditie van Greenpeace heeft aangetoond dat de plastic en chemische vervuiling van de zee en de oceanen nu zelfs tot in de meest afgelegen gebieden van Antarctica is doorgedrongen. Het grote merendeel van de onderzochte water- en sneeuwstalen bevat microplastics en persistente chemicaliën.

donderdag 7 juni 2018 21:18
Spread the love

“Iedereen mag dan wel denken dat Antarctica een afgelegen en ongerepte wildernis is”, zegt Frida Bengtsson, lid van de Greenpeace-expeditie naar Antarctica, “maar de menselijke impact is intussen duidelijk zichtbaar, door vervuiling, klimaatverandering en industriële krillvangst.”

De stalen werden verzameld tijdens een Greenpeace-expeditie naar Antarctica van januari tot maart dit jaar. Uit de analyse van de verzamelde stalen blijkt dat zeven van de acht zeeoppervlakte-stalen microplastics, zoals microvezels, bevatten. Zeven van de negen sneeuwstalen bevatten aantoonbare concentraties van PFAS-chemicaliën, dat zijn  chemicaliën die zeer moeilijk afbreken. Deze worden gebruikt in vele industriële processen en consumentengoederen. Tot hiertoe waren er maar weinig gegevens beschikbaar over microplastics in de Antarctische wateren. Deze analyse levert dus waardevolle informatie op over de vervuiling in dit gebied.

Een marinereservaat in de Antarctische Oceaan

“Plastic is nu overal. In alle uithoeken van onze oceanen, van de Zuidpool tot de Noordpool en zelfs op het diepste punt van de oceaan, de Marianentrog. Het is dringend tijd om de stroom plastic in onze zee te stoppen. Alleen zo kunnen we het leven in zee en oceaan veiligstellen”, zegt Bengtsson.

Greenpeace pleit voor de creatie van een grootschalig marinereservaat: de Antarctic Ocean Sanctuary, een reservaat met een oppervlakte van 1.8 miljoen km² (vijf keer zo groot als Duitsland), dat voldoende ruimte kan geven aan walvissen, pinguïns en het hele Antarctische ecosysteem. Al 1.6 miljoen mensen steunen dit voorstel.

Verbod op microplastics

“Ook op Belgisch niveau is er dringend nood aan actie. We hopen dat ons land voluit zal gaan voor het voorstel van de Europese Commissie om de productie van wegwerpplastic zoveel mogelijk te verminderen”, zegt Jeroen Verhoeven van Greenpeace België. “We vragen ook een Belgisch verbod op de productie van primaire microplastics, de kleine plastic deeltjes die onder meer in cosmetica en shampoo zitten. De huidige vrijwillige overeenkomst met de sector volstaat niet.”

take down
the paywall
steun ons nu!