Bron: Wel Jong Niet Hetero vzw
Opinie, Samenleving, België - Jeroen De Haes

LGBT gelijkwaardig? We timmeren aan de weg vooruit!

Bij elk evenement rond gender en seksualiteit - zoals de Belgian Pride - krijg ik de vraag: "Is dat nu wel (nog) nodig? Hetero's doen toch ook geen pride.". Een antwoord behoeft - zoals zo vaak - context.

maandag 4 juni 2018 20:01
Spread the love

Het is goed dat onze maatschappij opener is t.o.v. de vrije beleving van gender en seksuele identiteit dan pakweg 30 jaar geleden, en gelukkig maar! 
MAAR… beweren dat er geen nood meer is aan zichtbaarheid en sensibilisering duwt de slinger te ver de andere richting uit, en is uiteraard onzin. Er is nog steeds werk aan de figuurlijke winkel.

Het is goed dat onze wetgeving inzake vrijheid van gender en seksuele identiteit behoort tot de wereldtop.
MAAR … dit wil niet zeggen dat er ook een gelijkwaardige behandeling is, dat laat het geweld te Schaarbeek eerder deze week nog maar eens zien. En dit is – bijvoorbeeld – ook een jong transpersoon die niet naar een jeugdbeweging durft uit schrik voor reacties.

Het is goed dat zowel maatschappij en politiek sterk reageren op zinloos, holebi- en transfoob geweld.
MAAR … we moeten dit blijven doen, én op elke vorm van holebi- en transfoob gedrag. Er ontstaat te vaak enkel debat bij geweld of wanneer een culturele minderheid betrokken is. Jammer, want ook naroepen of ‘tussen de soep en de patatten’ melden dat “het echt niet kan dat holebi’s een hand geven waar kinderen bij zijn”, zijn vormen van een ongelijke behandeling en komen voor in heel wat groepen van de samenleving.

Is een evenement als een Belgian Pride dus nog steeds nodig? Ik zeg volmondig “JA”. 
Net zoals organisaties als Wel Jong Niet Hetero nog steeds broodnodig zijn. Ze zorgen voor zichtbaarheid, sensibilisering en een veilige plaats waar iedere jongere zichzelf kan zijn.

Ik voel een enorme kracht bij jongeren bij zowel Wel Jong Niet Hetero, als veel andere (niet-LGBT) organisaties. Jongeren bouwen volop en met vurig enthousiasme aan een (nog) betere en gelijkwaardige(re) toekomst. En ik ben er van overtuigd dat de jongeren het zullen waarmaken. De toekomst is immers aan de jeugd.

Met dit in het achterhoofd is het goed om te blijven hameren op werk- en actiepunten, 
MAAR … is het zeker even belangrijk te beseffen dat er door velen – zeker jongeren – volop getimmerd wordt aan een weg vooruit en aan gelijkwaardigheid van ieder individu. 

U timmert toch ook mee?

 

Jeroen De Haes is voorzitter bij Wel Jong Niet Hetero vzw.

take down
the paywall
steun ons nu!