Foto: Raymond Clement
Opinie, Samenleving, Politiek, België - Davide Secci

Ik ben niet bang!

De trieste reden waarom de Belgian Pride in België nog steeds relevant is.

maandag 4 juni 2018 20:38
Spread the love

Dag iedereen,

De maand mei is voorbij en wat voor een maand was dat niet. Samen met de regenbooggemeenschap zijn er tal van activiteiten geweest om IDAHOT (Internationale dag tegen holebi- en transfobie) in de kijker te zetten.

Helaas brengen enkele reacties van Het Laatste Nieuws mij in een andere sfeer dan – bijvoorbeeld – op de Belgian pride. Er wordt me ook steeds gevraagd of het nog wel relevant is …
Het is namelijk nog steeds relevant en wel hierom.
Het zijn deze reacties en personen waarom we het nog steeds doen, maar ook omdat de strijd nog niet gestreden is. De wetten hebben we ondertussen al, maar een deel van de maatschappij loopt helaas achter op die – oh zo mooie – wetgeving.
Het gaat namelijk om meer dan dat, het gaat om iets heel simpel: liefde tussen twee personen.

Als dat nu een traditionele man/vrouw relatie is of eender welke relatie, de kern van dit verhaal blijft liefde. Maar dit jaar gaat de strijd net iets verder, met Tsjetsjenië en Azerbeidzjan in het achterhoofd blijven we nog harder strijden. Het is niet enkel relevant voor ons, maar voor de wereld. Zo laten we zien dat we er zijn en dat we fier zijn dat we zichtbaar zijn, fier zijn om er ook te mogen bij horen.

Ook in eigen land moet er nog gestreden worden, want holebi- en transfobie is nog steeds een feit. Jeroen De Haes, voorzitter van Wel Jong Niet Hetero, schreef hierover een opiniestuk na de gebeurtenissen in Schaarbeek. Masterstudent Politieke Wetenschappen Rémy Bonny werd zelfs bedreigd omdat hij een opiniestuk schreef over Armenië. Of kan je nog het verhaal van Margot Gysbrechts op de trein?
We mogen dan wel op de tweede plaats staan wereldwijd met de meest holebi- en transgendervriendelijk wetgeving, maar wat ben je daarmee als tolerantie ver te vinden is. Net zoals Jeroen vraag ik ook om mee te timmeren aan een weg, en mee te strijden naar gelijkwaardigheid van iedere individu.

Laat ons niet toestaan dat holebi- en transfobie gebruikt wordt om de maatschappij nog verder te polariseren en minderheden tegen elkaar op te zetten. Door te stigmatiseren bouw je geen bruggen. Alleen samen kunnen we dit aanpakken.

Want elke mens die sterft in een hate crime, man of vrouw, wit of zwart, moslim of christen, boeddhist of atheïst, hier of elders, is er een te veel. Pas als de teller op nul staat en niemand meer wordt gedood omdat hij/zij/die anders is, pas als niemand meer wordt gedood om wie hij/zij/die is, pas als niemand meer wordt vermoord om wie hij/zij/die liefheeft, dan pas zijn we er. Tot dan moeten we onze stem laten horen.

Gaea Schoeters

Ik ben niet bang om te strijden voor die gelijke rechten of voor bedreigingen, wij als genderstrijders weten dat liefde uiteindelijk wint. We hebben nog een lange weg af te gaan, maar ik ben bereid hiervoor te vechten – met woorden weliswaar. Om het met de woorden te zeggen van een sterke vrouw!

Weet je wat ik trouwens helemaal niet heb begrepen? Het feit dat het een fobie wordt genoemd, want hoe kan je nu bang zijn van liefde. Bang omdat iemand anders een andere invulling heeft dan jij. Bang omdat iemand anders is dan jij. Waarschijnlijk een vraag die ze me nooit gaan kunnen beantwoorden. Wat ik wel zeker weet is dat ik niet bang ben om te tonen wie en/of wat ik ben. En ik ben zeker niet bang om te schrijven of spreken over mensen die dat wel zijn!

 

Wil je iets betekenen op politiek niveau?

Laten we samen staan en laten we dit jaar in teken van “your local power” de lokale politici vragen om acties te ondernemen en een charter te ondertekenen. 

Enkele klikken heb je nodig om aan te geven dat je als politieke organisatie wat wilt doen, het gevolg hiervan zijn uiteraard de acties die dan worden uitgevoerd aan de hand van dit charter. We blijven strijden en we blijven vechten totdat het geen issue meer is. 

Alle info hierover kan je vinden op www.stemmen2018.be.

Dit artikel is overgenomen van deze blog

take down
the paywall
steun ons nu!