‘Occupy for life’: actie tegen geheime deals tussen regering en farmabedrijven

'Occupy for life'. Onder die noemer voeren werknemers uit de gezondheidssector, vakbondsmilitanten, patiënten en andere burgers vandaag actie bij pharma.be, de belangenorganisatie van de farma-industrie in ons land. De actievoerders nemen de prijzenpolitiek voor geneesmiddelen in ons land op de korrel. In het bijzonder zijn ze boos over de ultra-geheime deals die de federale regering sloot en sluit met de farmaceutische bedrijven.

vrijdag 16 maart 2018 15:48
Spread the love

Deze opvallende actie komt er na een oproep van de campagne Tam-Tam en van het actieplatform rond gezondheidszorg & solidariteit. Meer dan 80 mensen hebben zichzelf opgesloten in de enorme hal van het gebouw van pharma.be. Ze willen het gebouw bezet houden tot pharma.be vertrouwelijke gegevens vrijgeeft die het eigenlijk wil laten vernietigen. Die informatie moet vrij toegankelijk zijn om te kunnen controleren wat voor deals er zijn gesloten.

De actievoerders vestigen ook de aandacht op het feit dat het budget voor ‘innovatieve geneesmiddelen’, terugbetaald volgens ‘conventie artikel 81’, explosief is gegroeid. En dat terwijl de gezondheidszorg de buikriem moet aanhalen.

 De ultra-geheime deals zorgen ervoor dat innovatieve, vaak zeer dure geneesmiddelen kunnen worden terugbetaald, ook al zijn er nog twijfels, bijvoorbeeld over de klinische efficiëntie van het middel of over de verhouding kosten / efficiëntie.

Grote winsten voor de farmasector

Het Federaal kenniscentrum voor de gezondheidszorg spreekt van een ernstig gebrek aan transparantie, overdreven hoge tarieven, grote winsten voor de farmasector. Maar de belastingbetaler is wel gezien.

In 2016 kon pharma.be gedaan krijgen dat vertrouwelijke gegevens uit contracten tussen minister Maggie De Block en de bedrijven werden vernietigd. Zo werd het onmogelijk om deze deals democratisch te controleren.

Yves Hellendorf, woordvoerder van het actieplatform rond gezondheidszorg & solidariteit: “Het budget voor de geheime akkoorden wordt groter maar tegelijk legt de regering besparingen op aan de gezondheidszorg. Op die manier betaalt de burger steeds meer voor zijn gezondheidszorg en voor vitale geneesmiddelen, terwijl de farmabedrijven serieuze winsten binnenrijven, met de steun van de overheid. Een minister van Volksgezondheid aanvaardt dat gegevens, nodig voor de transparantie, worden vernietigd op vraag van een koepel van bedrijven! Dat is kenmerkend voor wat er momenteel aan de hand is in onze gezondheidszorg.”

 

Meer info: https://www.facebook.com/campagnetamtam/

take down
the paywall
steun ons nu!