Deze artikels lazen jullie dit jaar massaal op DeWereldMorgen.be

Van de duizenden artikels die we dit jaar publiceerden, staken deze 15 er boven uit. Toch wat leescijfers betreft. De nummer 1, een artikel over de militairen die nu al jaren paraderen door onze straten, werd 106.293 keer gelezen.

dinsdag 26 december 2017 20:15
Spread the love

Nee, het waren niet de militairen die gisteren een aanslag wisten te ‘verhinderen’
Militairen in de straten of niet? In praktijk haalt het weinig uit als het gaat om het verhinderen van terreur. Het is vooral symboolpolitiek.

‘Leerkrachten zijn goedbetaalde luieriken die moeten stoppen met klagen’
Met cijfers kan je veel bewijzen. Een krantenartikel liet gisteren – andermaal – verstaan dat Vlaamse leerkrachten weinig werken en niet te klagen hebben. Een omkering van de realiteit.

Aan Gwendolyn Rutten: “Sta me toe de keerzijde van uw waarheid te belichten”
Het is waar Gwendolyn, onze samenleving voorziet in individuele vrijheden die je in verschillende andere samenlevingen niet vindt en daar mogen we absoluut fier op zijn. Maar de keerzijde is dat de individuele vrijheid, het individuele gewin of plezier zodanig verheerlijkt wordt dat het gezamenlijke verloren gaat.

Het geval De Pauw
In Vlaanderen is professionele integriteit voor lange tijd een hol woord geweest, al zeker wanneer het mannen in machtsrelaties betrof. Doordat deze term en praktijk zo hol bleef, hebben we ook geen goed collectief begrip meer van wat integriteit van ons eist. Dat daar nu verandering in komt, kunnen we enkel toejuichen.

Yanis Varoufakis ontmaskert de echte agenda van de Eurogroep
Vijf maanden was Yanis Varoufakis minister van Financiën van Griekenland en onderhandelde hij met de Europese trojka over de Griekse schuldenberg. Hij schreef zijn ervaring neer in een schroeiend verslag ‘Adults in the Room- My battle with Europe’s Deep Establishment’. Conclusie? Wat de trojka doet is nog extremer dan progressieve critici denken. Dit is een agenda voor een bikkelharde neoliberale ‘nieuwe orde’.

Blootgelegd: het digitale trollenleger achter Theo Francken
De wansmakelijke verkrachtingsprent van Jong N-VA-ondervoorzitter Dylan Vandersnickt was helaas maar het topje van de ijsberg.

Antwerpse politie blijft liegen over incident in Borgerhout
Het afgelopen weekend werd druk gediscussieerd over een incident dat op vrijdag plaatsvond in Borgerhout. Daarbij zouden agenten aangevallen zijn door jongeren. Of dat waar is, blijft de vraag. Wat wel zeker is: de versie van de feiten die de politie geeft, klopt op meerdere vlakken niet.

De kille berekening van Maggie De Block: ‘Gaat u straks weer sympathiek doen met een Rode Neus?’
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) halveert het personeelsbudget in de dagpsychiatrie voor jongeren. Dat leidde tot heel wat protest bij de oppositie maar voornamelijk uit de sector. Volgens De Block gaat het om een verschuiving van middelen en niet echt om een besparing. Journalist Saskia Van Nieuwenhove zet de puntjes op de i.

“Wen er maar aan: ik ben jouw n-woord niet meer”
Mohamed Barrie (25) houdt er niet van om ‘n***’ genoemd te worden. “Waarom mag ik je zo niet noemen”, is bijgevolg een veelvoorkomende vraag. Mohameds conclusie? Er is veel onwetendheid, zowel bij wit en zwart, over de geschiedenis en de betekenis die het woord met zich meedraagt.

“Beste mevrouw Crevits, lang geleden dat ik me zo beledigd voelde”
U blinkt weer uit in het scheren van ‘de allochtoon’ over eenzelfde kam. En dan nog wel van de tweede generatie. Dat u zich baseert op 1 enkele getuigenis van een leerkracht om je conclusies te trekken over ‘de allochtoon’ in Vlaanderen baart me als mama grote zorgen.

“Ik heb spijt dat ik mijn kinderen in het Nederlands opvoed!”
“We mogen ­gerust wat meer engagement verwachten van allochtone ouders en nieuwkomers”, klonk het recent bij minister van Onderwijs, Hilde Crevits (CD&V). Direct barstte er een grote verontwaardiging los onder de hashtag #allochtoneouders, waaronder deze oprechte en krachtige brief.

Column: Francken, de huilende cowboy
Theo Francken is triest. Hij mocht niet komen spreken op de VUB want studenten hebben actie gevoerd en dus was Theo geïntimideerd en moest hij zijn lezing annuleren. Laat me om te beginnen zeggen dat ik blij was met de actie van de studenten en met de uitkomst van die actie. Elke keer dat deze fascistoïde politicus en zijn consorten geconfronteerd worden met verzet, zal ik toejuichen.

De kans is reëel dat de VS zal verglijden naar een dictatuur
Nu we de eerste tien dagen van Donald Trump achter de rug hebben, kunnen we ons wagen aan enkele voorspellingen over wat ons de komende jaren te wachten staat. En dat ziet er niet fraai uit.

Vier vragen over de rellen in Brussel
Over de rellen van zaterdagavond in Brussel is reeds heel wat inkt gevloeid. Maar toch blijven de meest essentiële vragen sterk onderbelicht in de berichtgeving. Sensatie en politieke recuperatie voeren de boventoon.

Het naziverleden waar N-VA toch zo moeilijk afstand van kan nemen
Het relletje rond de aanwezigheid van een N-VA-medewerkster op een herdenking van Oostfronters waaide iets te snel voorbij.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!