Parket bevestigt dat GVA-versie incident op Turnhoutsebaan niet klopt

Het Antwerpse parket bevestigt dat de twee agenten die vrijdagavond de bestuurster van een auto probeerden te arresteren, geslagen en geduwd werden. Meteen geeft het parket ook toe dat de eerste versie van de politiewoordvoerder die verscheen in de Gazet van Antwerpen van zaterdag niet klopt.

woensdag 6 september 2017 17:22
Spread the love

De commotie begon zaterdag toen beelden opdoken van het incident. Daarop is niets te zien van het verhaal dat die ochtend in de GVA stond. Die krant titelde “Jongeren vallen politie op Turnhoutsebaan aan. Groep van 70 tot 90 omstanders geeft agenten klappen”.

Verder schreef de GVA nog: “Onmiddellijk werd groot alarm geslagen en verschillende politieploegen snelden ter plaatse. De groep aanvallers – volgens onze informatie 70 tot 90 personen – stoof uiteen.”

De beelden bewezen dat alvast dat laatste niet klopte. Als de combi’s komen aanrijden, is er geen beweging in de groep mensen die inderdaad nieuwsgierig naar het incident staat te kijken.

Het parket schrijft nu: “De afgelopen dagen rees er in bepaalde media de twijfel rond de waarachtigheid van hetgeen deze agenten hieromtrent in proces-verbaal acteerden. Een enkel smartphonefilmpje gemaakt door een getuige diende het tegendeel te bewijzen.”

Dat klopt niet. Ten eerste waren er verschillende beelden, gemaakt vanop verschillende plaatsen. Ten tweede reageerden de makers van die beelden niet op het proces-verbaal (waarvan de inhoud ook nu nog niet bekend is) maar wel op de uitlatingen van de politiewoordvoerder, de titel en het relaas in de GVA en de vraag van Bart De Wever aan heel Borgerhout om “een signaal” te geven.

Het parket bevestigt nu dat er inderdaad nooit sprake is geweest van 70 tot 90 aanvallers. Zij hebben het wel over “geweldplegingen begaan door verscheidene personen”.

Maakt dat een verschil? Ja, want rond Borgerhout is een politiek opbod bezig waarbij de hele gemeente en al haar inwoners gecriminaliseerd worden. Het maakt dus wel degelijk een verschil als de politie en een krant eerst meedeelt dat ‘70 tot 90 jongeren’ politie aanvallen terwijl het om enkelingen gaat.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!