Graanoogsten dalen door temperatuurstijging

De wereldwijde opbrengst van maïs en tarwe daalt respectievelijk met gemiddeld met 7,4 en 6 procent bij elke graad temperatuurstijging. Dat hebben Amerikaanse onderzoekers berekend.

donderdag 24 augustus 2017 11:26
Spread the love

Bij rijst en sojabonen is het effect kleiner. Daar gaat het respectievelijk om een daling van 3,2 en 3,1 procent, blijkt uit de studie.

Per locatie kunnen er echter wel verschillen zijn. In sommige regio’s worden juist hogere opbrengsten verwacht. Dat is bijvoorbeeld het geval met de maïsoogsten in Frankrijk en de tarwe-oogsten in het noorden van China.

2 graden Celsius

Regeringen wereldwijd hebben zich tot doel gesteld de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen, om zo de opwarming van de aarde onder de 2 graden Celsius te houden.

“In sommige delen van de wereld is de groei van de opbrengsten vertraagd of zelfs gestagneerd in de afgelopen jaren. Als de temperatuur verder stijgt, zal die trend zich doorzetten, ondanks aanpassingspogingen van boeren”, schrijven de onderzoekers.

Voor het onderzoek bestudeerden wetenschappers zeventig bestaande studies uit de hele wereld, waarvoor verschillende modellen en benaderingen werden gehanteerd. De uitkomsten van die onderzoeken wezen volgens hen allemaal in dezelfde richting, namelijk dat de gemiddelde opbrengst daalt.

De onderzoeksresultaten werden afgelopen week gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences.

take down
the paywall
steun ons nu!