Trump haalt hakbijl door Amerikaanse sociale zekerheid. Leger en rijksten krijgen meer

Trump wil de komende tien jaar 1,7 biljoen dollar besparen, voornamelijk in de al wankele sociale zekerheid. In één ruk schenkt hij de allerrijksten massale belastingverlagingen.

dinsdag 23 mei 2017 18:02
Spread the love

A New Foundation for American Greatness, zo heet de begroting die Trump dinsdag voorstelde. Dat gebeurde terwijl hij zelf in het buitenland vertoefde. In het voorstel sneuvelen een pak verkiezingsbeloftes (zoals niet raken aan de gezondheidszorg van de allerarmsten). De begroting sluit aan bij de fameuze trickle-down economie van één van de illustere voorgangers van Trump, Ronald Reagan: deel fiscale cadeaus uit aan de rijksten en dat zal de economie doen heropleven waardoor ook de armsten zullen kunnen meegenieten. Trump gaat ervan uit dat de economie de komende tien jaar elk jaar met 3 procent zal groeien. Dat zou dan de langste groeiperiode ooit zijn uit de Amerikaanse geschiedenis.

Enkele belangrijke besparingen:

– In het budget van Medicaid – de gezondheidszorg voor de armste Amerikanen – wordt de komende tien jaar 800 miljard dollar weggesneden. Dat is een halvering. Een studiedienst van het Amerikaanse Congres berekende dat daardoor 10 miljoen mensen hun gezondheidszorg verliezen.

– De begroting bevat een verbod op federale middelen voor organisaties die abortussen uitvoeren.

– Op voedselhulp aan de armsten wordt 192 miljard bespaard of 25 procent van het huidige budget. 7 van de 10 staten met het grootste aantal inwoners die aangewezen zijn op voedselbonnen stemden vorig jaar op Trump. In Louisiana bijvoorbeeld waar 20 procent van de bevolking afhankelijk is van voedselbonnen haalde Trump 58 procent bij de presidentsverkiezingen. In totaal krijgen 42 miljoen Amerikanen dergelijke voedselbonnen.

– Voor de beveiliging van de grenzen wordt 2,6 miljard uitgetrokken. 1,6 miljard daarvan gaat naar het verder uitbouwen van de muur tussen de VS en Mexico. De militaire uitgaven stijgen met 56 miljard dollar.

– Het onderwijsbudget krijgt een vermageringskuur van 9,2 miljard (dat is -14 procent).

– Sociale huisvesting krijgt ook een zware klap. Het budget wordt met 13 procent verlaagd.

– Procentueel wordt het hardst gehakt in het budget van het Environmental Protection Agency. Van de 8,7 miljard blijft er nog 5,7 miljard over. Vijftig milieubeschermingsprogramma’s verdwijnen helemaal. Ook de ontwikkelingssamenwerking is één van de grootste slachtoffers van Trumps besparingsdrift. Daar verdwijnt 29 procent van het budget, voornamelijk bij de financiering voor de VN-klimaatprogramma’s.

– Vier culturele agentschappen met een totaalbudget van 1 miljard dollar verdwijnen helemaal.

Tegelijkertijd gaan de belastingen voor de allerrijksten omlaag. De VS zijn nu al één van de ongelijkste landen ter wereld. De Occupy-beweging had het altijd over de 1 procent maar zelfs dat was nog een onderschatting. Economen berekenden dat 0,1 procent van de Amerikaanse bevolking evenveel bezit als de 90 procent armsten samen.

Met deze begroting rolt Trump met de spieren, maar er is weinig kans dat er iets van terechtkomt. Zelfs sommige Republikeinen huiveren van bepaalde besparingen. De begroting komt nu in de politieke mallemolen van het Congres en de Senaat terecht, waar de plannen waarschijnlijk tegen eind dit jaar zullen crashen. Het lijkt Trump niet veel te kunnen schelen. Andere presidenten verdedigden hun begrotingsplannen op het thuisfront. Trump is de rest van de week in het buitenland.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!