Bosbrand in California (WikiMedia Commons)

Amerikaanse media blijven klimaatverandering negeren

In 2016 besteedden de grote Amerikaanse nieuwszenders nauwelijks aandacht aan de klimaatverandering, op alle zenders samen 50 minuten – nog minder dan in 2015, een daling met 66 procent.

dinsdag 28 maart 2017 16:39
Spread the love

De Amerikaanse mediawatchdog MediaMatters onderzocht de dagelijkse nieuwsuitzendingen en het zondagsnieuws op de grote Amerikaanse zenders ABC, CBS, NBC en Fox. 2016 blijkt qua klimaatnieuws dicht in de buurt te komen van het absolute dieptepunt in 2009.

Opvallend, want aan klimaatnieuws was geen tekort in 2016: terwijl de VS in 2016 kampten met historische bosbranden, de orkaan Matthew en opeenvolgende temperatuurrecords, trad internationaal het Klimaatverdrag van Parijs van december 2015 in werking.
De presidentiële verkiezingen slokten veel aandacht op, maar dat kan op zich geen reden zijn, stelt MediaMatters. Tijdens de vorige verkiezingscyclus in 2011 en 2012 steeg de aandacht voor klimaatnieuws zelfs met 43 procent.

MediaMatters trekt nog andere opvallende conclusies. Zo zonden de grote nieuwszenders vijf items uit waarin de campagne van Trump de klimaatverandering ontkende, zonder die ontkenning te kaderen of te verwijzen naar de wetenschappelijke consensus over de klimaatverandering.

Geen enkel netwerk had aandacht voor de gevolgen van de klimaatverandering voor de nationale veiligheid of de economie en geen enkele zender had voor de verkiezingen aandacht voor het effect dat een overwinning van Trump of Clinton zou hebben op het klimaatbeleid.

MediaMatters report: How Broadcast Networks Covered Climate Change In 2016

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!