Siegfried, je moet geen debat voeren, je moet ‘t leiden

Siegfried, je moet geen debat voeren, je moet ‘t leiden

donderdag 16 februari 2017 11:26
Spread the loveSiegried Bracke in zijn ‘Paleis der Natie’. Foto: Michiel Hendryckx (Own work) [CC BY-SA 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons

Siegfried Bracke speelt nog steeds de vermoorde onschuld. Hij ontkent dat hij fout zat met zijn job als adviseur bij Telenet. Hij neemt vandaag een vlucht vooruit en pocht dat hij het zelfs gratis zou doen.

Het is NIET alleen kwestieus dat hij als mandataris geld opstreek met deze nevenfunctie. Het is NIET omdat hij er geen openheid over meende te hoeven geven. Deze Siegfried wordt immers meer dan vorstelijk beloond voor zijn full-time functie als een van ‘de gestelde lichamen’, zoals dat zo fraai heet.

De KERN van de kritiek betreft het hebben van nevenfuncties waarbij de schijn van belangenvermenging om de hoek komt kijken. Dat hij die kritiek negeert, daar wordt mijn lichaam ongesteld van. Wie ook nog eens zijn critici ridiculiseert ontmoet de boemerang. Siegfried houdt vol dat hij een onbeschadigd geweten heeft.

Pakjesbezorger

Siegfried die bijklust als pakjesbezorger? Geen probleem. Maar er bestaat zoiets als een glijdende schaal. De voorzitter van een nationaal parlement die OOK een spraakmakende oppositiewoordvoerder is in een lokale gemeenteraad? Die er dinsdag met veel ge- en vooral misbaar een ware operette opvoerde? Tja, die functiecombinatie is in veler ogen een bedenkelijke ‘cumul’. Niet verboden, maar beter van niet. Niet alles wat mag is goed voor de democratie. Beste man, doe dat nou niet. Houd je bij wat je belangrijkste loyaliteit moet zijn. Je moet in jouw rol geen debat voeren, je moet het leiden. Pas dan gaat men je met een hoofdletter U aanspreken.

Marktwaarde

Siegfried gaat over de grens als hij bijklust voor een bedrijf dat openlijk concurreert met overheidsbedrijven. Telenet is immers aandeelhouder van commerciële zenders. Bijklussen doe je ook niet onbezoldigd. Want informatie over andere marktspelers, over strategieën en over staatsgeheimen is goud waard. Kennis en kennissen hebben, dat betekent marktwaarde.

“Je moet zelfs de schijn van belangenvermenging vermijden”

Ook de alledaagse kennis die je hebt verworven, bezit je dankzij je publieke ambt. Normaliter geldt er een afkoelingsperiode voordat je je vorige functie te gelde maakt. Maar Siegfried doet het tijdens de uitoefening ervan. En zonder gêne. Hij liet pas onlangs zijn jobgarantie bij zijn omroep VRT vallen, maar bekritiseerde zijn vorige werkgever volop in het openbaar. En dan ook nog eens een interviewtraining geven aan wetstraatjournalisten van de VTM… in welk universum leef je beste Siegfried?

Rechten bewaken

Volksvertegenwoordiger zijn veronderstelt dat je het besef hebt dat bepaalde nevenfuncties – ook onbetaald – niet te combineren zijn met je mandaat. Als je parlementsvoorzitter bent moet je nóg terughoudender zijn. Dat hoge ambt vereist het vermogen dat je je boven de platte partijpolitiek kunt verheffen. Dat ambt veronderstelt dat je de rechten van minderheden in en buiten het parlement nog béter bewaakt dan die van je eigen stroming.

Waardigheid

Zo verwerf je het gezag dat je functioneren mogelijk maakt. Zo ben je ‘eerste burger van het land’. Dat land dien je vanuit je ‘Paleis der Natie’. Niet je eigenbelang. Je krijgt er dubbel voor betaald om je particuliere driften tijdelijk opzij te schuiven. Jouw ambt veronderstelt het uitstralen van waardigheid. Je moet zelfs de schijn van belangenvermenging vermijden. Kijk eens naar je aimabele Marokkaans-Nederlandse ambtsgenoot Kadisha Arib in Den Haag. Ze kennen daar het begrip ‘eerste burger van het land’ niet, maar ze gedraagt zich er wel naar. Ze geniet aanzien.

Lieve Siegfried, daar kun jij veel van leren voordat je slaagt voor je democratische inburgering.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!