Iers parlement eerste ter wereld tegen alle fossiele energieinvesteringen

Iers parlement eerste ter wereld tegen alle fossiele energieinvesteringen

Het Ierse parlement heeft op 26 januari 2017 bij grote meerderheid een wetsvoorstel in eerste lezing goedgekeurd dat oproept om alle openbare investeringen in fossiele brandstoffen af te bouwen. Ierland wordt zo het eerste land dat zich officieel bij de divestment-beweging uit fossiele energie voegt.

vrijdag 27 januari 2017 15:54
Spread the love

De beweging voor desinvestering uit fossiele energie voert zijn strijd tegen klimaatverandering via aandelenportefeuilles, en met succes. Ze is in enkele jaren gegroeid van een kleinschalige beweging aan universiteiten naar een wereldwijd fenomeen.

Steden als Kopenhagen, Berlijn en Sydney hebben al beslist om hun financiële reserves terug te trekken uit investeringen in olie-, gas- en steenkoolbedrijven. Als nu ook een volledig land deze principes onderschrijft, is dat een historische stap, zegt de ngo Fossil Free Europe in een eerste reactie.

Zeer ruime meerderheid

De Ierse regering liep niet warm voor het wetsvoorstel van onafhankelijk parlementslid Thomas Pringle, maar moest bakzeil halen in de Dáil Éireann, het Ierse Lager Huis (equivalent van de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers en de Nederlandse Tweede Kamer).Leinster House, het Ierse parlement in Dublin (www.oireachtas.ie/)

De Fossil Fuel Divestment Bill haalde een ruime meerderheid van 90 tegenover 53 stemmen. Het voorstel roept de Ierse schaat op om het Ireland Strategic Investment Fund (ISIF) van 8 miljard euro volledig vrij te maken van investeringen in fossiele energie.

“Met een klimaatontkenner in het Witte Huis is dit een krachtig signaal van de Ierse verkozenen.”

De plenaire stemming van 26 januari 2017 is nog niet definitief: het gaat nu terug voor verder onderzoek naar de betreffende parlementaire commissie, de zogenaamde “committee stage”, waar het nauwkeuriger zal besproken worden. De ruime meerderheid in de eerste stemming maakt de kans echter groot dat ook de tweede plenaire stemming een ruime meerderheid zal behalen.

Krachtig signaal

“Als dit voorstel definitief wordt goedgekeurd, wordt Ierland het eerste land ter wereld dat investeringen van publiek geld in fossiele brandstofsectoren verbiedt”, zegt Éamonn Meehan van de ontwikkelingsorganisatie Trócaire. “Met een klimaatontkenner in het Witte Huis is dit een krachtig signaal van de Ierse verkozenen.”

Volgens Meehan dringt het nu ook in het Ierse politieke systeem door dat, om een ernstige kans te hebben om catastrofale klimaatverandering te vermijden, fossiele brandstoffen uitgefaseerd moeten worden, om de groei te stoppen van de industrie die de klimaatcrisis veroorzaakt.

“De steun van een meerderheid in het Lagerhuis voor deze wet is een ongelooflijk belangrijk moment voor de beweging voor klimaatgerechtigheid in Ierland”, voegde hij er aan toe, “het zal andere landen inspireren om dit voorbeeld te volgen.”

Why divest from fossil fuels?:

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!