(internal-displacement.org)

Meer dan één miljoen Afrikanen op de vlucht voor klimaat in 2015

Klimaatverandering dwong in 2015 reeds meer dan 1 miljoen Afrikanen hun huizen en dorpen te verlaten. Rampen troffen 33 landen op het continent, blijkt uit cijfers van het Displacement Monitoring Centre en de Noorse Vluchtelingenraad.

donderdag 15 december 2016 12:17
Spread the love

In 2015 sloegen 3,5 miljoen mensen op de vlucht in Afrika. Voor 1,1 miljoen van hen ging het om mensen die moesten vluchten voor natuurrampen, staat in het Africa Report on Internal Displacement van de organisatie Displacement Monitoring Centre. Natuurrampen leidden daarnaast tot grotere voedselonzekerheid voor de achterblijvende bevolking.(internal-displacement.org)

Overstromingen waren in 2015 de belangrijkste oorzaak van onmiddellijke vlucht. In de zes jaar voorafgaand aan 2015 moesten 14 miljoen mensen in Afrika hun huis verlaten als gevolg van overstromingen.In Ethiopië sloegen 104.000 mensen in 2015 op de vlucht voor het overstromingen. Tegelijkertijd zette droogte in andere regio’s de landbouwproductie en voedselvoorziening onder druk. 

Onderzoekers stellen dat afwisselende perioden van overstromingen en droogte in landen als Malawi kunnen leiden tot een toename van het aantal vluchtelingen in eigen land in de toekomst. In januari 2015 werd infrastructuur vernietigd en vee gedood door overstromingen en moesten honderdduizenden mensen uit hun huis vluchten.

Rapport: Africa Report on Internal Displacement 

take down
the paywall
steun ons nu!