Ik koos voor Fuat Avni, omdat het “helpend hart” betekent

Ik koos voor Fuat Avni, omdat het “helpend hart” betekent

woensdag 17 augustus 2016 11:02
Spread the love

Een interview met de Turkse klokkenluider Fuat Avni

Hij is een van de meest beroemde mensen in Turkije, en toch kent niemand zijn echte naam. Hij presenteert zich met zijn alias Fuat Avni, en de afgelopen maanden hebben meer dan 800.000 mensen zijn Twitterberichten gevolgd. De reden : hij tweet dagelijks roddels over de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. Dat kan gaan over een klap die Erdogan in zijn kantoor uitdeelt, tot hoe hij reageert op recente gebeurtenissen.
Het Duitse tijdschrift Der Spiegel beschouwt Fuat Avni als een echte klokkenluider en pleit ervoor dat hij als zodanig beschermd moet worden (21/01/15, na te lezen op hun website). Op deze desertieblog komen mensen aan het woord die ‘neen zeggen’, niet meedoen, de machinerie (minstens) een strobreed in de weg leggen. Klokkenluiders zijn moderne deserteurs en Fuat Avni hoort daar (tot nader order) bij.

Niet alles wat Fuat Avni heeft gezegd of voorspeld, kan worden gecontroleerd. Maar veel berichten bleken achteraf wel waarheid te bevatten, waardoor de vraag blijft wie er werkelijk achter Avni’s Twitter-account zit. Sommigen zeggen Avni moet een naaste medewerker van Erdogan zijn, terwijl anderen denken dat hij een goed geïnformeerde journalist of zelfs de vrouw van de minister-president is.

Ondanks de massale media-aandacht is Avni erin geslaagd in de schaduw te blijven, vanwaaruit hij bommetjes blijft gooien naar Erdogan. Er is dus niets over hem over hem bekend, behalve een mail-interview dat het tijdschrift Vocativ naar eigen zeggen met hem kon hebben (gepubliceerd 7/05/2014). Hieronder enkele citaten die Avni in het interview over zichzelf zegt.

“Ik herinner me de exacte datum niet dat ik ben beginnen te twitteren. Maar ik deed het, omdat ik de wandaden van de minister-president en zijn oligarchen wil ontcijferen. Ik koos ervoor om het via Twittert te doen, omdat de minister-president zelf groot belang hechtte aan Twitter na de Gezi-protesten (1). Toen ik merkte dat hij zo boos reageerde op tweets van de oppositie, besloot ik om dit platform te gebruiken. Mijn doel was om mensen te informeren over het smerige doen en laten van de overheid. Tot op zekere hoogte ben ik daarin geslaagd, denk ik. Ik zal dit blijven doen, totdat de regering valt.

In het begin tweet ik nog niet onder de naam Fuat Avi. Ik heb verschillende valse namen gebruikt. Ik wilde niet dat iemand nadeel gekwetst zou worden omwille van wat ik schreef. Daarom veranderde ik voortdurend van naam. Maar uiteindelijk koos ik voor Fuat Avni omdat het “helpend hart” betekent. Ik vond het een passende naam en ben hem blijven gebruiken.

Er is geen team achter me. Ik opereer alleen. Ik ben niet van anderen afhankelijk om aan mijn informatie te geraken. Sinds jaren al werk ik op gevoelige posities binnen de AKP (nvdr de partij van Erdogan). Door mijn positie beschik ik over mensen op kritieke punten. De rapporten en informatie belanden direct op mijn bureau. Het is belachelijk om te denken dat een insider informatie moet krijgen van een outsider. Alleen ik en Allah weten wie Fuat Avni is.

De connectie die ik heb met de Gülenisten is enkel en alleen gebaseerd op principes. Ik volg hun activiteiten al sinds jaren en heb voor de meesten ervan waardering. Maar buiten dat heb ik op geen enkele manier een link met hen. Er kan geen vrede zijn tussen de AKP en de Gülen-gemeenschap. De AKP is een overheidspartij die terrorisme steunt en in het Midden-Oosten een land wil worden met een buitenlands beleid dat de as kan doen verschuiven. De Gülen-gemeenschap heeft scholen over de hele wereld en wilde niet het slachtoffer van de fouten van de overheid worden. Als je kijkt naar de verklaringen van de gemeenschap, is deze opsplitsing positief. (…) Vroeg of laat zal de waarheid naar buiten komen en zullen ze worden beoordeeld.

Ik heb directe contacten met de Eerste Minister maar meer kan ik daarover niet zeggen. Ik ben vast besloten om mijn identiteit nooit prijs te geven. Maar ik weet natuurlijk niet wat de toekomst zal brengen. Ik weet dat hij opdracht heeft gegeven om te weten te komen wie Fuat Avi is. Ik weet dat al wat ik schrijf door de geheime diensten doorgegeven wordt aan de Eerste Minister. Ik gebruik een superbeveiligde account. Ook al waren er aanvallen op mijn account, het is ze niet gelukt om hem te breken.”

http://www.vocativ.com/world/turkey-world/interview-turkeys-tweeting-deep-throat/

Op 17 juli 2016 (drie dagen voor de coup in Turkije) tweette Fuat Avni het volgende :

1 Ik heb herhaaldelijk geschreven dat de Narcist (Erdogan) alles wat in zijn mogelijkheden ligt, zal doen om president te kunnen blijven. Hij heeft samengespannen met geheime agenten van de ‘diepe staat’ (2) om een valse ‘nylon’ staatsgreep te ensceneren.

2 Iedereen moet zien hoe laag deze Narcist kan vallen. Tegen de tijd dat de initiatiefnemers van de staatsgreep werden aangemoedigd met “vooruit, buddy (leeuw)”, was het al voorbij.

3 Het was natuurlijk een vals (“bloederig”) scenario, toen die F16’s de Narcist terug naar Istanbul begeleidden.

4 Toen de F16’s links en rechts van het vliegtuig opdoken, brak er bij iedereen in het vliegtuig paniek uit, behalve bij Erdogan en zijn schoonzoon die er ontspannen bij grijnsden.
 

5 De F-16’s die zo te zeggen de coup pleegden, waren daar niet voor plundering of vernietiging. Ze waren daar om het vliegtuig van de Narcist te begeleiden.

6 Tijdens de gebeurtenissen zei de Narcist : “Maak je geen zorgen, de live tv-uitzendingen zullen niet afgesneden worden.” Dit werd vooraf beslist.

7 De Narcist schreeuwde boos naar zijn schoonzoon Berat, omdat die tijdens een persconferentie in de tv-camera’s grijnsde/lachte. Hij vervloekte hem door andere andere dingen te zeggen als : “Zoon, ben je dom ?”

8 De aankondigingen van de moskeeën, van de ministers en van de president die overal vrij praatten, en de persconferentie van de Narcist waren allemaal slechts onderdeel van dit opgezet scenario.

9 Toen de staatsgreep bekend raakte bij iedereen, stuurde de MIT (Inlichtingendienst) een lijst van vermeende coup-deelnemers aan de gewillige media via e-mail.

10 Deze lijsten circuleerden al geruime tijd werden uitgewisseld in de zalen van het “Verspilzuchtige presidentieel paleis”. Misschien waren veel van die namen niet eens van dienst die nacht.

11 Of ze nu met dienst waren of niet, deze mensen zullen uit de Turkse strijdkrachten worden geschopt wegens het beramen van een staatsgreep. In hun plaats zal de Narcist ‘diepe staat’-poppetjesagenten aanstellen.

12 Binnen het MIT (National Intelligence Agency) en het leger hebben ‘diepe staat’-agenten de Narcist feitelijk misleid, hoewel hij denkt dat hij de gewiekste van allemaal is.

13 Mensen die de democratie steunen en dissidenten zullen buiten spel gezet worden. De allerlaatste en eenvoudigste taak zal het zijn om de Narcist op te ruimen.

14 De Narcist en zijn trawanten wrijven zich comfortabel in de handen. Deze trawanten treden op als ja-knikkers : “Mijn President, Mijn President”.

15 Wanneer het spel gedaan is, zullen noch de Narcist, noch de strooplikkende trawanten overblijven.

(Uit het Engels vertaald https://www.reddit.com/r/Turkey/comments/4tbhl8/fuat_avni_turkish_gov_insider_with_shocking/)

20 juli 2016 werd computeringenieur Akif Mustafa Koçyi?it in ?stanbul gearresteerd met negen anders ingenieurs tijdens de klopjacht die volgde op poging tot staatsgreep. Ze worden ervan beschuldigd dat ze informatie hebben doorgegeven aan Fuat Avni. 24 juli werden nog twee arrestaties verricht (Muhammed Sait Kulo?lu en Yetkin Y?ld?z).
Noten :

1) Wat op 28 mei 2013 begon als een kleine sit-in in Istanbul voor het behoud van het Gezipark nabij het Taksimplein, verspreidde zich snel tot protesten tegen Erdo?an.  Nadat het Gezipark op 15 juni door de politie hardhandig ontruimd werd, ontstond een nieuw soort protest : de “staande man” of “staande vrouw”. Het begon met een bekende artiest, Erdem Gunduz, die urenlang op het Taksimplein bleef staan staren naar de Turkse vlaggen aan het Culturele Centrum van Ataturk.

2)  ‘Diepe staat’ ((Turks: derin gevlet) is een typisch Turks begrip dat al uit de Ottomaanse tijd dateert en zoveel betekent als ‘staat in de staat’.

take down
the paywall
steun ons nu!