Wat wil Black Lives Matter? Van aanklacht naar heldere voorstellen

Black Lives Matter is niet van plan weg te deemsteren. De beweging schaafde een jaar lang aan een eisenbundel waarmee ze de Amerikaanse samenleving diepgaand wil veranderen.

donderdag 4 augustus 2016 15:24
Spread the love

Het begon drie jaar geleden met een hashtag na de vrijspraak van de man die de zwarte tiener Trayvon Martin had doodgeschoten. Black Lives Matter groeide uit tot een nationale beweging met internationale vertakkingen.

Toen Michael Brown en Eric Garner in 2014 stierven door politiegeweld kon niemand nog naast Black Lives Matter kijken die overal in de VS grote betogingen organiseerden. In 2016 is de beweging alomtegenwoordig. Op de uitreiking van culturele prijzen, op de podia van optredens als dat van Beyoncé of tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen.

Als activisten op straat komen om te protesteren tegen wantoestanden krijgen ze al snel de vraag ‘wat willen jullie nu eigenlijk?’. Het is een vraag die Occupy Wall Street weigerde te beantwoorden. Volgens sommige critici speelde dat ook mee in het snelle uiteenvallen van die beweging.

Black Lives Matter deed het wel. Meer dan 25 organisaties – waaronder de Million Hoodies Movement for Justice, de BlackOut Collective en natuurlijk het Black Lives Matter Network – schaafden een jaar lang aan een platformtekst. Het resultaat is een lijst met 6 grote eisen en 40 beleidsvoorstellen.

“Democraten en Republikeinen bieden bloedarme oplossingen voor de problemen waar onze gemeenschappen mee kampen”, zegt mede-auteur Marbre Stahly-Butts van BLM aan The Nation. “Wij zoeken transformatie, niet alleen wat gemorrel.”

De opstellers van het platform lieten zich wel inspireren door gelijkaardige teksten uit de rijke traditie van de burgerrechtenbeweging zoals de Black Radical Congress’s Freedom Agenda en het 10-puntenprogramma van de Black Panthers. Maar het werd in de eerste plaats een tekst die vertrekt van de problemen zoals die zich nu stellen.

De eerste reeks voorstellen gaat over het staatsgeweld waar Afro-Amerikanen slachtoffer van zijn. Dit jaar werden al 136 zwarte Amerikanen gedood door de politie. Eén op drie zwarte Amerikaanse mannen belandt voor zijn 23ste in de gevangenis. Black Lives Matter wil de politie demilitariseren en veel meer inzetten op ‘herstel’ dan op bestraffing.  

Maar voor Black Lives Matter stopt het niet bij politiegeweld. “Politiegeweld is één vorm van staatsgeweld. Onze beweging probeert alle vormen van geweld aan te pakken. Ook op vlak van bijvoorbeeld gezondheidszorg en onderwijs”, zegt Janae Bonsu in The Atlantic.

Reparaties voor de slavernij
Het platform bevat dan ook voorstellen rond gratis onderwijs, de bescherming van LGBTQ en de verdediging van werknemersrechten. Black Lives Matter pleit ook voor investeringen in hernieuwbare energie, steun aan de BDS-beweging tegen de bezetting van Palestina en de annulatie van het vrijhandelsakkoord TPP. In het hoofdstuk over economische rechtvaardigheid wordt de nadruk gelegd op het creëren van jobs, het stimuleren van de coöperatieve economie en het beschermen van werknemersrechten.

Het basisinkomen, een voorstel dat al een prominente plaats kreeg in het laatste boek van Martin Luther King, duikt ook op in het platform. “Geen andere sociale of economische beleidsoplossing vandaag kan op voldoende schaal bijdragen aan de uitroeiing van de diepe en systemische ongelijkheden waar zwarte gemeenschappen slachtoffer van zijn”, klinkt het in het platform.

Een basisinkomen is iets waar alle Amerikanen van zouden genieten, maar als herstel voor de eeuwenlange onrechtvaardigheid (en vooral de slavernij) tegenover zwarten vraagt Black Lives Matter dat er een fonds wordt opgericht waaruit gedurende een bepaalde tijd een aanvullende uitkering kan worden betaald aan Afro-Amerikanen. Dat fonds zou gevuld kunnen worden met de opbrengst uit de besparingen op het gevangenis- en repressieapparaat.  

Het opstellen van het platform ging niet zonder slag of stoot. “Ik zou liegen als ik zeg dat dit jaarlange werk aleen maar rozegeur en maneschijn was. We waren het niet altijd over alles eens en we waren verwikkeld in een principiële ideologische strijd”, zegt Janae Bosu.

take down
the paywall
steun ons nu!