Anti-Chevron dag zet 30 Chevron conflicten op kaart

Ter gelegenheid van de 3e internationale actiedag tegen het oliebedrijf Chevron, op 21 mei, lanceert de Atlas van milieuconflicten (EJAtlas) alvast een kaart met details van 30 conflicten die Chevron heeft veroorzaakt. De door Chevron getroffen gemeenschappen over heel de wereld werkten eraan mee.

vrijdag 20 mei 2016 12:50
Spread the love

Dit is een concreet voorbeeld van hoe er naast de multinationals ook een multinationaal netwerk van gemeenschappen is die samenwerkt om onrecht te bestrijden.

Anti-Chevron dag

Er zijn veel redenen waarom juist Chevron een anti-dag verdient. Chevron is volgens Publish What You Pay het meest opake bedrijf ter wereld, volgens de Climate Accountability Institute het meest klimaat-vervuilende, volgens de Public Eye Award het meest onverantwoorde en volgens de Pinokkio Award het meest leugenachtige bedrijf ter wereld.

De Atlas van milieuconflicten is een product van de European Environmental Bureau (EEB), de grootste federatie van milieu-NGO’s in Europa, de Autonome Universiteit van Barcelona (UAB) en een groot netwerk van universiteiten en NGO’s over de hele wereld die samen jarenlang aan deze grootste database van milieu-conflicten werkten.

Van alle conflicten die Chevron veroorzaakt is het conflict in Ecuador het meest bekende schandaal. (zie ook dit artikel in DWM). Chevron liet er miljarden liters toxische smurrie achter over een zone Amazonewoud groter dan Luxemburg. Het land, niet de stad.

 #ChevronCleanUp

Het allerhoogste gerecht verplichtte het bedrijf om dat op te kuisen, maar Chevron betaalt liever 2 miljard euro aan 2000 advocaten om allerlei rechtszaken te openen tegen organisaties en advocaten die de slachtoffers helpen. Een wereldwijde crowdfunding campagne zamelt nu geld in voor de advocaten van de slachtoffers.

Hun doel valt samen te vatten in één hashtag: #ChevronCleanUp. Ook vandaag blijven er nieuwe mensen ziek worden door de aanwezigheid van de toxische smurrie. Tot nu toe is deze zaak een negatief precedent dat vervuilende industrieën inspireert om dezelfde tactieken als Chevron te gebruiken: de slachtoffers zelf vervolgen. De EEB wil dit helpen omzetten tot een positief precedent dat de getroffen gemeenschappen zal inspireren.

Wereldwijde campagne

Leida Rijnhout, directeur van de Global Policies and Sustainability Unit, legt uit waarom de EEB betrokken is bij de wereldwijde campagne om Chevron voor zijn acties verantwoordelijk te maken: “De EEB wil dat vervuilende bedrijven betalen om de rotzooi op te ruimen die ze achterlaten. Het is ook onaanvaardbaar dat Chevron gerechtelijke bevelen negeert en in plaats daarvan de advocaten van de slachtoffers voor de rechter daagt. De EEB, ondersteund door een aantal van haar leden in verschillende landen in de EU, heeft besloten om twee advocaten te helpen bij hun inspanningen om de 9,5 miljard $ te innen die het Hooggerechtshof van Ecuador van Chevron eist.” Daniela Del Bene, project manager voor de Atlas of Environmental Justice op de UAB  vindt dat Chevron systematisch het ‘De vervuiler betaalt niet principe’ toepast.

Gemeenschappen die geconfronteerd worden met de gevolgen hebben samengewerkt met advocaten en NGOs om deze kaart van Chevron’s conflicten te maken. Naast eerherstel en rechtvaardigheid willen de gemeenschappen ook benadrukken dat het hoog tijd is om ons los te breken van de fossiele brandstof-economie.”

De getroffen gemeenschappen die tegen Chevron vechten steunen alle mensen die de afgelopen weken onder de banner “break free from fossil fuels” actie voerden. 

Noten:

Kaart met de conflicten: http://ejatlas.org/company/chevron-corporation
Crowdfunding campagne: https://www.grrrowd.org 

take down
the paywall
steun ons nu!