Door zuurstofgebrek worden deze schaaldieren futloos, zinken naar de bodem waar ze langzaam sterven door uithongering en verstikking, hier in Mobile Bay, Alabama in de Golf van Mexico (noaa.gov)

Oceanen verliezen aan sneltempo zuurstof

Vanaf 2030 zal de afname van de zuurstofconcentratie in de oceanen door de klimaatverandering bijna overal merkbaar zijn. Dat blijkt uit simulaties door Amerikaanse onderzoekers.

donderdag 28 april 2016 17:03
Spread the love

De verminderde aanwezigheid van zuurstof in het zeewater is nu al merkbaar in sommige delen van de oceanen. Tussen 2030 en 2040 zal het zuurstofgehalte in het oceaanwater echter overal verminderd zijn, stellen wetenschappers van het Amerikaanse National Center for Atmospheric Research (NCAR) aan de hand van eigen onderzoek. Dit heeft vergaande gevolgen voor het leven in zee. Vissen, krabben, inktvis, zeesterren en andere zeedieren zullen geleidelijk aan steeds meer moeite zullen hebben om te ademen.

“Het verlies van zuurstof in de oceanen is een van de belangrijkste gevolgen van de opwarming van de atmosfeer en de voornaamste bedreiging voor het mariene leven op dit moment”, zegt hoofdauteur van de studie, Matthew Long van het NCAR. “Deze studie vertelt ons exact wanneer de klimaatverandering de natuurlijke gang van zaken verstoort.”

Alle oceanen ter wereld, zowel de diepe als de meer ondiepe, halen zuurstof uit de atmosfeer via het oppervlaktewater of uit het fytoplankton dat door fotosynthese zuurstof afgeeft aan het zeewater.

Hoe warmer het oppervlaktewater, hoe minder zuurstof wordt opgenomen. Bovendien heeft zuurstof meer moeite om door te dringen tot de diepere lagen als het water opwarmt. Dat komt omdat warmer water uitzet, lichter wordt dan het kouder water eronder en minder snel gaat ‘zinken’ naar lagere zones.

Voor hun studie combineerden de wetenschappers van het NCAR data uit het verleden met klimaatmodellen voor de toekomst. Ze lieten een zeer krachtige computer telkens rekening houden met kleine wijzigingen in de omgevingstemperatuur. Deze computer produceerde vervolgens klimaatsimulaties, waarbij historische gegevens van de natuurlijke impact van wind en schommelingen van de temperatuur werden verrekend.

Zij berekenden op die manier dat dus tussen 2030 en 2040 het grootste deel van alle oceanen ter wereld zuurstoftekorten zullen ondervinden. In 2016 is er al een zuurstofafname merkbaar als gevolg van de klimaatverandering in het zuidelijke deel van de Indische Oceaan en in bepaalde delen van de Stille en de Atlantische Oceaan.

Bron: Widespread loss of ocean oxygen to become noticeable in 2030

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!