Half miljoen hongerdoden meer door klimaatverandering tegen 2050

De klimaatverandering kan een half miljoen volwassenen het leven kosten tegen 2050. China en India worden het hardst getroffen, waarschuwt een studie in het gezaghebbende tijdschrift The Lancet.

donderdag 3 maart 2016 16:58
Spread the love

Wetenschappers van de Universiteit van Oxford maakten de eerste gedetailleerde projectie van de gevolgen van de klimaatverandering voor het gemiddelde dieet en lichaamsgewicht in 155 landen. “Er is al veel onderzoek gedaan naar de gevolgen voor de voedselproductie, maar veel minder naar de bredere gezondheidseffecten daarvan”, zegt Marco Springmann, hoofdauteur van de studie. “Veranderingen in de beschikbaarheid van voedsel blijken ook gevolgen te hebben voor onder meer de inname van fruit en groenten, consumptie van vlees en het lichaamsgewicht.”

De simulaties tonen aan dat, als er geen actie wordt ondernomen om de uitstoot van broeikasgassen aan banden te leggen, de klimaatverandering de verwachte vooruitgang op het vlak van voedselvoorziening met een derde teniet zal doen tegen 2050. De beschikbare hoeveelheid voedsel per persoon zal dan met 3,2 procent verminderen – of 99 kilocalorieën per dag. De inname van groenten en fruit kan met 4 procent dalen, die van rood vlees met 0,7 procent.

Half miljoen doden

De verschillen lijken klein maar hebben een niet te onderschatten effect, waarschuwen de onderzoekers. De veranderingen kunnen 529.000 mensen het leven kosten tegen 2050. Dat terwijl in een wereld zonder klimaatverandering de vooruitgang op het vlak van voedselvoorziening 1,9 miljoen overlijdens zou vermijden.

De landen die het hardste worden getroffen zijn ontwikkelings- en groeilanden in het westen van de Stille Oceaan en Zuidoost-Azië, met name China en India met respectievelijk 248.000 en 136.000 doden. Verrassend genoeg vermelden de onderzoekers ook Europese landen: Griekenland met 124 doden per miljoen inwoners en Italië met 89 doden per miljoen inwoners.

Inspanningen

“De projectie toont aan dat zelfs een bescheiden vermindering van de hoeveelheid beschikbaar voedsel per persoon tot veranderingen kan leiden in de hoeveelheid energie en de samenstelling van het dieet, en dat die veranderingen grote gevolgen kunnen hebben voor de volksgezondheid”, zegt Springmann.

Belangrijk is wel dat een vermindering van de uitstoot belangrijke positieve effecten kan hebben op de volksgezondheid, zeggen de auteurs, en het aantal doden met 29 tot 71 procent kunnen verminderen, afhankelijk van hoe sterk die inspanningen zijn.

“Uit de studie blijkt duidelijk dat de klimaatverandering een aanzienlijke negatieve impact zal hebben op de toekomstige mortaliteit, zelfs in een optimistisch scenario”, zegt Springmann. “De inspanningen om ons aan te passen aan de gevolgen van de klimaatverandering moeten snel worden opgevoerd.”

Bron: More than half a million could die as climate change impacts diet – report

 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!