Twee derden van het bewerkbare land in Syrië, Libanon, Jordanië, Palestina en Irak worden sinds 1998 getroffen door extreme droogte (www.worldbulletin.net)

Droogteperiode Midden-Oosten ergste in 900 jaar

De hudige droogte die in 1998 begon in het oostelijke Middellandse Zeegebied waar Cyprus, Israël, Jordanië, Libanon, Palestina, Syrië en Turkije liggen, is de hevigste van de afgelopen negen eeuwen. Dat stellen NASA-wetenschappers op basis van nieuw onderzoek.

woensdag 2 maart 2016 16:00
Spread the love

Wetenschappers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie National Aeronautics and Space Administration (NASA) bestudeerden de jaarringen van bomen. Dunne jaarringen wijzen op jaren van droogte, dikke ringen op jaren waarin genoeg water beschikbaar was.

Tijdens hun onderzoek verzamelden ze ook gegevens over de geografische spreiding van droogteperiodes. Door deze data te combineren, konden ze vaststellen wat in de afgelopen negenhonderd jaar de normale variaties op het weerpatroon waren.

50 procent droger

“De omvang en impact van de door mensen veroorzaakte klimaatverandering maakt het belangrijk om te begrijpen welke natuurlijke klimaatvariaties er zijn”, zegt Ben Cook, hoofdauteur van de studie en klimaatwetenschapper bij het Goddard Institute for Space Studies van de NASA.Doorsnede van een tak van een olijfboom. Olijfbomen kunnen honderden jaren oud worden. Elke jaarring in het hout van de stam geeft informatie over het klimaat in dat jaar (Turi Humbel/Universiteit van Zurich)

“Als we kijken naar recente gebeurtenissen en afwijkingen constateren die buiten de gebruikelijke natuurlijke variaties in de weerpatronen vallen, kunnen we met enig vertrouwen zeggen dat hier menselijk handelen invloed heeft gehad.”

De droogte in de regio tussen 1998 en 2012 was 50 procent erger dan in de droogste periode van de afgelopen vijfhonderd jaar en 10 tot 20 procent droger dan ergste droogte van de afgelopen negenhonderd jaar.

Natte periodes

De wetenschappers keken niet alleen naar boomringen in deze regio. Ze gebruikten ook bestaande informatie uit Noord-Afrika, Spanje, Frankrijk en Italië. Op grond daarvan concludeerden ze dat Noord-Afrika meestal een natte periode doormaakte, als de landen ten noorden van de Middellandse Zee (Griekenland, Italië en de kusten van Frankrijk en Spanje) een droge periode beleefden en omgekeerd.

“Alle klimaatmodellen verwachten dat het Middellandse Zeegebied in de toekomst droger zal worden als gevolg van de door mensen veroorzaakte klimaatverandering”, zegt Yochanan Kushir, klimaatwetenschapper bij het Lamont Doherty Observatorium van de Columbia University in New York, in een reactie.

“Dit onderzoek laat zien dat het weerpatroon tijdens de recente droogte afwijkt van andere droogteperiodes.” Dat kan volgens hem betekenen dat be onderzochte regio de gevolgen van de huidige klimaatverandering al voelt.

Bron: NASA Finds Drought in Eastern Mediterranean Worst of Past 900 Years

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!