Nieuwe politie software stelt jouw persoonlijke dreigingsniveau vast

Nieuwe politie software stelt jouw persoonlijke dreigingsniveau vast

Het aantal mogelijkheden waarmee de politie surveilleert op het web neemt met het jaar toe. Nu is er software die in staat is om van iedereen zijn of haar persoonlijke dreigingsniveau te bepalen. Hoe gevaarlijk ben jij?

maandag 18 januari 2016 16:37
Spread the love

De software wordt al volop gebruikt in de VS en heet Beware. Het onderzoekt een bepaald adres, retourneert de namen van de bewoners en scant deze tegen een reeks van beschikbare gegevens. Een kleurcode geeft vervolgens het dreigingsniveau aan: Groen, geel of rood.

Hoe de ontwikkelaar van Beware, de firma Intrado, tot de score komt en welke algoritmen ze gebruikt is bedrijfsgeheim. Zeker is dat er een greep wordt gedaan in miljoenen databases, in je posts op social media en je online netwerk. Intrado omschrijft in haar promotiemateriaal dat Beware kan onthullen dat de inwoner van een bepaald adres een oorlogsveteraan is die lijdt aan een post-traumatische stress-stoornis. De software diept ook het strafblad van de persoon op en maakt melding van zorgwekkende berichten die hij of zij op Facebook heeft geplaatst.

De controle over big data heeft de marketing van grote multinationals revolutionair veranderd. De kennis waarmee onze gangen worden nagegaan en opgeslagen wordt nu doorverkocht aan politie en justitie. Volgens politiechef Jerry Dyer in het Amerikaanse Fresno geeft de software hen een idee van wat ze op een bepaald adres kunnen verwachten. “Onze agenten worden geacht om zoveel mogelijk te weten en het ongeziene te zien,” zegt Dyer. “In een split-seconde moeten op basis van beperkte feiten beslissingen worden genomen. Hoe meer informatie je dan kan putten uit allerlei informatie, des te veiliger kun je reageren.”

Maar niet iedereen is gerust op de nieuwe techniek. “Dit soort surveillance kan mensen alleen al verdacht maken omdat ze hun mening op internet uiten,” aldus Matt Cagle van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging ACLU. “Social-mediamonitoring is een onderdeel van ongecontroleerde surveillance. Het is weer een surveillancetool die zonder transparantie of aansprakelijkheid wordt gebruikt.”

Rob Navarro, een burgerrechten advocaat, is bezorgd over Beware. Hij is bang dat het uitbesteden van de beslissing of een persoon wel of geen bedreiging vormt voor problemen gaat zorgen. Het feit dat alleen de firma Intrado, niet de politie of het publiek, weet hoe Beware tot zijn conclusies komt vindt hij verontrustend. Ook vreest hij dat een onschuldige post op Facebook of Twitter iemands dreigingsniveau ten onrechte zou kunnen verhogen met alle gevolgen van dien. “Het is een zeer lompe techniek,” zegt Navarro over de kleurcode niveaus. “De politie zou alles behalve een bedreiging moeten worden voor de burger.”

The Washington Post, the new way police are surveilling you: Calculating your threat ‘score’

Security.nl, privacygroep VS bezorgd over social-mediasurveillance politie

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!