Foto: Naomi Ryck

Actie tegen kerncentrales aan de Belgische ambassade in Parijs

Vandaag betoogden een honderdtal klimaatactivisten aan de Belgische ambassade in Parijs. De actie was gericht tegen de beslissing van de Belgische regering om de levensduur van de kerncentrales te verlengen en tegen de povere klimaatambities van ons land. “We willen nog eens wijzen op de schaamte voor het uitblijven van een ambitieus Belgisch klimaatakkoord”, aldus David Goedemé van Climate Express.

zondag 13 december 2015 14:11
Spread the love

Om 11 uur werd het startsein gegeven. De deelnemers, die zich in kleine groepjes in de buurt van de ambassade verzamelden, stroomden allemaal samen aan de poorten van de ambassade. De symbolische rode lijn werd aan het hek van de ambassade bevestigd alsook banners die de Belgische regeringen oproepen om de kerncentrales te sluiten en nú stappen te zetten in de richting van een rechtvaardig klimaat.

De federale regering en stroomproducent Electrabel bereikten eind november een akkoord waardoor de oudste kerncentrales van ons land, de reactoren van Doel 1 en 2, nog tien jaar lang kunnen openblijven. Volgens de actievoerders staat het langer openhouden van kerncentrales gelijk met de deur sluiten voor toekomstige investeringen in hernieuwbare energie. “Wij zijn tegen het openhouden van de kerncentrales, met of zonder barstjes”, sprak Goedemé, die de actie mee coördineerde.

Op de straat voor de ambassade schreven de actievoerders persoonlijke boodschappen aan het adres van de Belgische regering. Er werd nog een laatste keer het uiterste gevraagd van de aanwezige stembanden. “We wilden nog één keer onze eisen laten weerklinken voor we straks terug op de bus stappen richting Brussel”, zei een tevreden Goedemé.

De politie kwam even poolshoogte nemen maar had snel door dat dit een vreedzame actie betrof. Na een halfuurtje was de betoging afgelopen. Later op de dag staat nog een eerste evaluatie van het afgesloten klimaatakkoord op het programma. Nadien stapt de Belgische delegatie op de bus na drie dagen vol klimaatactie.

take down
the paywall
steun ons nu!