De vallei van de rivier Haa in het westen van Bhutan (WikiMedia Commons)

Bhutan meest klimaatvriendelijke land ter wereld

Het koninkrijkje Bhutan in de Himalaya is het meest klimaatvriendelijke land ter wereld. Het absorbeert drie keer meer CO2 dan het uitstoot dankzij zijn uitgestrekte wouden.

zondag 6 december 2015 22:30
Spread the love

Bhutan dankt zijn leidende positie aan de berekeningen van de Carbon Comparator van de Energy and Climate Intelligence Unit (ECIU), die de klimaatinspanningen van de verschillende landen vergelijkt. Uit die berekening blijkt dat Bhutan drie keer meer CO2 uit de atmosfeer haalt dan de 700.000 inwoners van het land uitstoten. Groot is die uitstoot niet: een groot deel van het land is nog niet aangesloten op het stroomnet en de meeste stroom wordt opgewekt met waterkracht.

Tegelijk spelen de uitgestrekte bossen een rol als CO2-opslagvat. Bijna driekwart van Bhutan is bedekt met wouden, en de regering wil dat percentage nog hoger. Dat het niet bij loze beloften blijft, bewees ze vorig jaar al toen er bijna vijftigduizend bomen werden geplant in één uur – een wereldrecord.

“De meeste mensen zouden Bhutan niet snel bovenaan een internationale lijst zetten, behalve dan misschien als meest gelukkige land ter wereld”, zegt Richard Black, directeur van de ECIU. “Maar deze berekening toont aan dat zelfs de kleinste staten ernst maken van de strijd tegen de klimaatverandering.”

Dat Bhutan de klimaatverandering ernstig neemt, is niet verwonderlijk. Het land is in sterke mate afhankelijk van de gletsjers in de Himalaya en kijkt aan tegen problemen met de watervoorziening, extreem weer en gevolgen voor het ecosysteem.

Bron: Paris Climate Summit: Bhutan absorbs more emissions than its population create

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!