Rijkste 10 procent op aarde goed voor helft CO2-uitstoot

De rijkste 10 procent mensen op aarde zijn goed voor ongeveer de helft van de schadelijk CO2-uitstoot wereldwijd, stelt ontwikkelingsorganisatie Oxfam in een vandaag (woensdag) verschenen rapport. De armste helft is goed voor slechts 10 procent van de uitstoot.

woensdag 2 december 2015 12:46
Spread the love

Oxfam wil de onderhandelaars op de klimaattop in Parijs, die nog tot 11 december duurt, erop wijzen dat klimaatverandering een sterke link heeft met ongelijkheid. “Het is een crisis die aangejaagd wordt door de uitstoot van de ‘haves’ en die de ‘have-nots’ het hardst treft.”

Ongeveer de helft van de uitstoot kan toegeschreven worden aan de rijkste 10 procent mensen in de wereld. Hun voetafdruk is elf keer groter dan die van de armste helft van de bevolking, en zestig keer groter dan die van de armste 10 procent.

Over de vraag hoeveel financiële steun rijke landen de arme landen moeten bieden bij de aanpassing aan de klimaatverandering, wordt al jaren gesteggeld. Ook eisen opkomende economieën van rijke landen dat zij hun uitstoot meer terugdringen, omdat ze al veel langer bijdragen aan CO2-vervuiling van de aarde.

Nieuwe rijken

Oxfam vergeleek de gemiddelde levensstijl van rijke en arme burgers in een aantal landen, variërend van opkomende economieën zoals China, India, Brazilië en Zuid-Afrika, tot rijke OESO-landen.

De opkomende economieën kennen een snelle groei van de CO2-uitstoot, maar de uitstoot op grond van de levensstijl van de rijkste burgers is nog steeds lager dan die van de rijkste burgers in OESO-landen. Deze ‘nieuwe rijken’ zijn echter wel bezig met een inhaalslag, stelt Oxfam.

“De rijkste burgers kunnen en moeten hun levensstijl aanpassen, waar ze ook leven. Maar zij kunnen het klimaatprobleem niet oplossen met vrijwillige actie alleen. Hun keuzemogelijkheden worden vaak belemmerd door besluiten van hun overheden op allerlei gebieden, van energie- tot transportbeleid.”

Allerarmsten

Tussen de klimaattop in Kopenhagen in 2009 en de klimaattop nu in Parijs, groeide het aantal miljardairs met belangen in de fossiele brandstoffenindustrie op de Forbes-lijst van 54 tot 88. Hun gezamenlijke vermogen groeide met ongeveer 50 procent, van meer dan 200 miljard tot meer dan 300 miljard dollar, zegt Oxfam op basis van informatie van Forbes.

“Van inadequate klimaatactie profiteert alleen een kleine elite die belang heeft bij continuering van een hoge CO2-uitstoot en ongelijkheid in de wereldwijde economie”, concludeert Oxfam.

Of een klimaatakkoord geslaagd genoemd kan worden, hangt mede af van de vraag of het iets betekent voor de allerarmsten, die zowel het minst verantwoordelijk als het meest kwetsbaar zijn voor de klimaatverandering, zegt de ontwikkelingsorganisatie.

 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!