Vreedzaam protest tijdens voetbalmatch België-Israël verboden

Op 8 oktober trokken actievoerders naar het stadhuis van Brussel in Palestijnse voetbal-outfit. Ze wilden zo hun ongenoegen uiten over de beslissing van de burgemeester om geen vreedzaam protest toe te laten bij de match van de Rode Duivels tegen Israël. Zolang Israël een Apartheidsbeleid blijft voeren tegen Palestina, moet het land volgens de actievoerders uitgesloten worden uit de internationale competitie.

vrijdag 9 oktober 2015 12:09
Spread the love

Na meer dan twee weken rustig en positief overleg met de politie verbiedt Yvan Mayeur, burgemeester van Brussel, de actie rondom het Boudewijnstadium in Brussel tijdens de match België-Israël op 13 oktober. 

Een burgemeester mag inderdaad weigeren om een manifestatie te laten doorgaan, maar hij moet daar wel een goede reden voor hebben en kunnen aantonen dat de openbare orde in gevaar komt.

“Omdat Israël komt spelen zijn vreedzame actievoerders met een kritische stem plots terroristen? We snappen niet dat de burgemeester meestaakt in zo’n logica,” zeggen de actievoerders.

“Zijn een 100 tal activisten met flyers en spandoeken dan zo gevaarlijk? In andere landen zijn bij de komst van de Israëlische ploeg dit jaar al gelijkaardige acties doorgegaan zonder enig incident. Ook in België vinden jaarlijks verschillende acties plaats door onze organisaties zonder problemen.”

De veiligheidsmaatregelen zijn sowieso hoog voor de supporters binnen. “Een deel van de draconische maatregelen die voor vele Palestijnen in de Westbank dagelijkse kost zijn, zullen bij wijze van spreken ook tijdens de match worden toegepast. Alleen zullen ze niet bestookt worden met traangas, niet arbitrair zes maanden worden opgesloten, en niet neer geschoten worden. Maar Palestijnen moeten dagelijks zulke controles ondergaan om naar familie, school of naar het werk te gaan.”

“Helaas is behalve vrede ook voetbal voor Palestijnen in de bezette gebieden iets om enkel maar van te dromen, en dat is nu juist wat we willen aanklagen.” Op de flyer voor de actie staat dan ook te lezen dat in de door Israël gecontroleerde gebieden ‘Palestijnse voetbalspelers verhinderd worden naar internationale matchen te reizen,  het Palestijnse nationale team niet samen kan trainen, Palestijnse voetbalvelden gebulldozerd en gebombardeerd worden en voetballers er in de gevangenis zitten zonder proces.’

In de door Israël bezette gebieden hanteert Israël een Apartheidsysteem  en de actievoerders pikken het dus ook niet dat hen hier in België daarover de mond wordt gesnoerd terwijl Israël een potje kan komen voetballen. Intussen gaat de wrede bezetting door en zitten 1,8 miljoen mensen in Gaza zonder huizen, elektriciteit en water. Dit mag op zijn minst gezegd worden, vinden ze.

“Sport gaat over ‘fair play’! Zolang Israël de internationale regels niet respecteert moet het land uitgesloten worden uit de internationale competitie, net zoals Zuid-Afrika ten tijde van hun Apartheid.”

 

take down
the paywall
steun ons nu!