Over signalen en onze politici

Over signalen en onze politici

maandag 28 september 2015 12:27
Spread the love

Ben jij een “het-signaal-van-de-Catalanen-kan-niet-zomaar-genegeerd-worden” burger, of toch eerder een “het-duidelijke-signaal-van-Syriza-voor-een-ander-Europa” mens (let wel: het signaal gegeven in januari, niet het signaal gegeven tien dagen geleden (ahum))?

De gemiddelde toppoliticus lust er wel pap van tegenwoordig – signalen onderkennen die in lijn liggen met zijn of haar ideeëngoed. Zou eigenlijk moeten in de job-omschrijving staan van een beetje staatsman of –staatsvrouw in spe: ben je in staat om signalen op te pikken die in je kraam passen, én kun je dat ook nog eens overbrengen naar de kiezer? If so, dan ben je een “communicatiegenie” en ligt Terzake aan je voeten.

Doe de test en kijk of je uit het goeie hout gesneden bent om zelf staatsman/vrouw te worden in deze barre tijden.  

  • Was Schotland een signaal voor jou of niet? En als het een signaal was, welk?  (@DaveSinardet en andere professionals: gelieve je te onthouden, want de bedoeling is om vooral niet teveel te nuanceren)
  • Was het doodleuk negeren van het referendum in Griekenland voor jou een signaal dat democratie in de EU niet veel meer voorstelt, dan wel een signaal van voortschrijdend inzicht dat een monetaire unie nu eenmaal bepaalde consequenties heeft? (‘voortschrijdend inzicht’ is een term die Jambon en co graag bezigen, zij het in een andere context)?
  • Is die hele vluchtelingencrisis voor jou een signaal dat Europa nu helemaal overspoeld dreigt te worden, dan wel een signaal dat Europa blijkbaar een rolmodel blijft voor veel mensen in deze wereld, en we dus eigenlijk trots moeten zijn dat er van Europa toch een sterke aantrekkingskracht blijft uitgaan, alle austerity damage & diesel gates ten spijt, en mensen in nood hartelijk moeten verwelkomen?
  • Is Hart boven Hard voor jou een duidelijk signaal dat we dringend een minder harde samenleving moeten betrachten, dan wel een signaal dat het met die disruptieve democratie nu ook in Vlaanderen finaal uit de hand dreigt te lopen (zoals Rik Torfs vanmorgen in min of meer bedekte termen tweette)?
  • Vind je dat Van Overtvelt een signaal gaf door in de moeilijke tijden die de auto-industrie en AB-In-Bev nu kennen toch een hartverwarmend steuntje in de rug te geven aan beide? Zoals de captains of industry nog zeiden in DS weekend, “ De huidige regeringen walk the talk.” Of vind je dat toch eerder een signaal dat deze regering Dedeckeriaanse terminologie (iets met ‘broek’ en ‘enkels’) lijkt uit te nodigen inzake goodwill tov de corporate sector?
  • Was de “superbloedmaan” voor jou het ultieme signaal dat de wereld nu finaal naar de kloten gaat, dan wel een hoopgevend signaal dat aangeeft (in ietwat verrassende synchroniciteit met de SDG agenda die in New York gelanceerd werd) dat de wereld op een tweesprong staat, en we dus best serieus van richting veranderen, willen we niet met zijn allen uit de bocht vliegen?
  • Is het feit dat Marc Demesmaeker de verkiezingen in Catalonië volgde als internationaal waarnemer voor jou een duidelijk signaal dat Europa stilaan leert omgaan met interne dissidentie & separatisme dan wel dat internationale waarnemers (helaas) niet meer zijn wat ze geweest zijn?

Doe de test. Als je toch eerder vindt dat de waarheid in veel van die gevallen in het midden ligt, ben je, vrees ik, veeleer een CD&V politicus.  Het mag duidelijk zijn dat je dan in dit tijdsgewricht duidelijk in het nadeel bent.

In een tijd van duidelijk toegenomen polarisering en enorme veranderingen moet je signalen en voortekens kunnen onderkennen, ten behoeve van al je kiezers. Was in de tijd van de Romeinen niet anders. Als je daarbovenop ook nog eens blijk geeft van “voortschrijdend inzicht”, en de ‘grondstroom’ perfect kunt duiden, dan zit je gebeiteld.

take down
the paywall
steun ons nu!