Yanis Varoufakis (youtube still)

Yanis Varoufakis: “Ik ben geen minister meer”

Yanis Varoufakis treedt af als Minister van Financieën. Dit is de verklaring die hij vandaag op zijn blog postte.

maandag 6 juli 2015 10:20
Spread the love

Het referendum van vijf juli zal de geschiedenis ingaan als een uniek moment, een moment waarop een kleine Europese natie opstond tegen de schuldslavernij.

Ook de historische afwijzing van het ultimatum van de Eurogroep komt, zoals iedere strijd voor democratische rechten, met een zware prijs. Het is noodzakelijk dat de goede onderhandelingspositie die deze regering door de NEE-stem heeft gekregen, onmiddellijk omgezet wordt in de JA van een goed akkoord. In een akkoord dat een herschikking van de schuld, minder austeriteit, herverdeling ten voordele van de minst bedeelden en echte hervormingen omvat.

Net na de aankondiging van de resultaten van het referendum, werd ik erop attent gemaakt dat sommige leden van de Eurogroep en hun partners me liever niet opnieuw aan de vergadertafel zagen verschijnen. De Eerste Minister oordeelde dat mijn afwezigheid bij de onderhandelingen mogelijks kon bijdragen tot het bereiken van een akkoord. Omwille van die reden vertrek ik vandaag (6 juli 2015) uit het Ministerie van Financiën. 

Ik beschouw het als mijn plicht om Alexis Tsipras bij te staan om het maximum te halen uit de resultaten van het referendum van gisteren (5 juli 2015).

Ik zal de minachting van de schuldeisers met trots dragen.

Wij, ter linkerzijde, weten hoe we moeten handelen in het algemeen belang, en weigeren vast te houden aan de privileges van een functie.

Ik zal Eerste Minister Tsipras ten volle blijven steunen, net zoals de nieuwe Minister van Financiën, en onze regering.

Nu staan we voor de loodzware taak om het moedige Griekse volk en de NEE-stem die ze toekennen aan alle democraten ter wereld te eerbiedigen. Die taak begint vandaag.

Yanis Varoufakis, Athene, 6 juli 2015

Yanis Varoufakis publiceerde Minister No More! op zijn blog, vertaling door Thomas Decreus.

take down
the paywall
steun ons nu!