Dijken volstaan niet tegen stijgende zeespiegel

Dijken alleen zullen niet volstaan tegen de stijgende zeespiegel, besluit een nieuwe studie van de Amerikaanse oceaan- en klimaatdienst NOAA. Ook natuurlijke en hybride systemen zijn nodig om de kust te beschermen.

maandag 4 mei 2015 15:32
Spread the love

“Als je beslissingen moet nemen over kustbescherming, is het belangrijk te erkennen dat gebouwde infrastructuur alleen voordelen biedt als er een storm aankomt. Natuurlijke en hybride systemen bieden voortdurend bijkomende voordelen, onder meer voor visserij en recreatie”, zegt Ariana Sutton-Grier, die het onderzoek leidde. “Natuurlijke en hybride systemen kunnen ook de waterkwaliteit verbeteren, de habitat voor veel belangrijke soorten verbeteren en de CO2-uitstoot verzachten.”

New York en Seoel

Natuurlijke barrières zijn bijvoorbeeld moerassen, riffen, duinen en stranden. Hybride systemen combineren natuurlijke en gebouwde systemen. Zo kun je ervoor kiezen een natuurlijke habitat te herstellen en tegelijk sluizen en bewegende stormkeringen te bouwen. Zoiets kan voor wereldsteden als New York en Seoel een oplossing zijn, zegt de studie.

De onderzoekers onderzochten de sterktes en zwaktes van al deze kustverdedigingssystemen, niet alleen bij storm maar ook in rustiger periodes. Waar men nu dijken wil bouwen, kunnen natuurlijke en hybride systemen soms een betere oplossing bieden. Koraalriffen, moerassen en duinen vormen een goede buffer en passen zich vaak ook aan aan het stijgende zeeniveau.

Hybride systemen zijn nog jong – er is nog veel onderzoek nodig, geven de onderzoekers toe – maar ze  “verminderen het risico op overstromingen vaak op een meer kostenefficiënte manier”, zegt mede-auteur Katya Wowk. “En ze bieden alternatieven voor gemeenschappen waar te weinig plaats is voor natuurlijke kustbescherming alleen.”

Sandy

In de hele wereld zijn kustgemeenschappen bedreigd door de stijgende zeespiegel, een gevolg van de klimaatverandering. In de VS leeft het thema erg sterk sinds superstorm Sandy er in 2012 zwaar huishield.

“We weten dat de zeespiegel stijgt en dat kustgemeenschappen almaar kwetsbaarder worden voor extreme weer- en klimaatgebeurtenissen”, zegt mede-auteur Holly Bamford. “Nu moet men investeren in de bescherming van onze kusten, maar we moeten op een verstandige manier investeren, we moeten volledig begrijpen wat de kosten en voordelen van de verschillende benaderingen zijn.”

Het onderzoek werd gepubliceerd in Environmental Science and Policy.

take down
the paywall
steun ons nu!