Copa Favela 2014: straatvoetbal in Antwerpen

Op reuzeschermen wordt overal het WK voetbal in Brazilië gevolgd. Wat echter de gevolgen van het WK zijn voor honderdduizenden gedupeerde Brazilianen, wordt veel minder vaak belicht. Copa Favela 2014 wil de realiteit onder de ogen brengen.

vrijdag 20 juni 2014 02:59
Spread the love

Vanop het drijvend kunstenaarsproject ‘Welvaert Welton‘ zien we duizenden supporters zich naar de Bocadero reppen voor de wedstrijd België-Algerije. Filmmaker John Erbuer toont op de Welvaert zijn documentaire Gol Contra die hij draaide in Recife, en kan ook boeiend vertellen over wat niet in de film aan bod kwam. De verregaande corruptie, de macht van de FIFA, de verwoesting van grote stukken natuurgebied en natuurlijk de ontheemding van duizenden gezinnen.

Foto’s uit de documentaire tonen een aantal mensen die hun huisje kwijtraakten. Voor wie reeds wat ouder is, zijn de gevolgen rampzalig. Ze zijn letterlijk alles kwijt en hebben niet meer de moed, kracht of middelen om opnieuw te beginnen. Sommigen kregen bij de onteigening een (luttele) geldsom die zeker niet toereikend is om een nieuw huisje te kopen of construeren.

Ondertussen loopt de constructie van de hele infrastructuur grondig in het honderd, wordt de lokale economie ontwricht en is de chaos die zal overblijven na het WK niet te overzien.

Het enige dat we kunnen doen, is onze solidariteit tonen door boodschappen te schrijven op papieren voetbalhemdjes en een wedstrijd straatvoetbal te houden zoals dat in Brazilië gebeurt: blootvoets en met een lompenbal.

take down
the paywall
steun ons nu!