Kritische stemmen wordt het zwijgen opgelegd in Mozambique

Kritische stemmen wordt het zwijgen opgelegd in Mozambique

Nieuwe FOS-partner IESE uit kantoor gezet

woensdag 18 juni 2014 11:58
Spread the love

DeWereldMorgen.be

IESE (Instituut voor Economische en Sociale Studies) is een nieuwe partner van FOS in Mozambique. De organisatie staat bekend voor kritisch en degelijk onderzoek naar de sociale en economische situatie van het land. IESE laat het niet na om kritische beschouwingen en analyses te maken en om de politieke machthebbers in Mozambique op hun verantwoordelijkheid te wijzen.

Dit recht op vrije meningsuiting blijkt nu echter sterk onder druk te staan in Mozambique, zeker in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in oktober van dit jaar. Op maandag 12 mei kreeg IESE het bevel om hun kantoorgebouw binnen de vijftien dagen te ontruimen en te verlaten. Officieel wordt een geschil tussen twee overheidsdiensten als reden voor de plotse uitzetting aangehaald, maar het lijkt aannemelijker dat het hier gaat om een politieke daad naar aanleiding van de kritische uitlatingen van onderzoekers van IESE over de regering en hun ontoereikend beleid. 

Hoewel Mozambique lange tijd een tolerant land was ten aanzien van kritische stemmen, liet president Guebuza zich recent ontvallen dat kritiek op zijn persoon als antipatriottisch en tegen de nationale eenheid wordt beschouwd. IESE benadrukt echter dat ze hun analyses en hun conclusies uit onderzoeken ten dienste van de regering wil stellen, zodat deze haar beleid kan verbeteren en baseren op correcte gegevens.

Academici van over de hele wereld startten een petitie voor academische vrijheid en vrijheid van meningsuiting in Mozambique, specifiek naar aanleiding van een juridische zaak die loopt tegen een van de hoofdonderzoekers van IESE, die een kritisch artikel op zijn persoonlijke facebookpagina plaatste. 

Steun vrije meningsuiting in Mozambique en onderteken de petitie!

Auteur: Lien Bauwens Contact: kwaku.acheampong@fos-socsol.be

take down
the paywall
steun ons nu!