Europa -

Italiaanse jongeren blijven bij ouders wonen

In Italië blijven jonge mensen vaak bij de ouders wonen. Ongeveer 90% van de jongeren onder de 25 woont nog thuis. Onder de 35 jaar woont nog 70% thuis. Hoe komt het dat zoveel jongeren thuis blijven wonen in Italië?

maandag 17 maart 2014 15:32
Spread the love

Volgens experts heeft veel te maken met de economische crisis. Banken willen geen leningen meer geven aan jongeren die niet vast werken. Veel jongeren kunnen daarom geen huis kopen. Op die manier zijn ze verplicht om bij de ouders te blijven wonen.

Maar de economische crisis is niet de enige verklaring. In Italië is het ook een oude gewoonte dat jongeren bij de ouders blijven wonen. Dat heeft te maken met de geschiedenis van het land. Er bestaat weinig grote industrie en de lonen zijn laag. Veel mensen houden kleine winkeltjes open om te overleven. Bij de familie blijven wonen is een manier om beter rond te komen. Het verkleint de kans op armoede.

Buitenland

Lang niet alle jongeren blijven thuis. Het zijn vooral jongeren zonder veel scholing die bij de ouders blijven. Hoogopgeleide jongeren trekken dan weer vaker naar het buitenland. In de hoop daar goed betaald werk te vinden. Dat is ook een probleem, besluiten experts. Het zorgt ervoor dat de slimste mensen uit Italië wegtrekken.  

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!