Een strohoed, daar ligt veel volk van wakker.
Brazilië, Wereldbeker, Rode duivels, Copa Favela 2014 -

Een strohoed, daar ligt veel volk van wakker.

donderdag 6 februari 2014 18:30
Spread the love

De internet-kabels staan gloeiend sinds we in het jaar van de Copa 2014 zitten in Brazilië.

De sociale organisaties posten er op los, 23 miljoen real, 40 miljoen, 388 miljoen, contracten, gebroken afspraken, vermoedde corruptie… mij zegt het niets al die grote bedragen, tot het plots concreet wordt.

Werk van mijn vriendin voor de ngo, Mulheres do Nordeste, afgeleverd in augustus vorig jaar, is nog altijd niet betaald.

Het was een klein plaatselijk project voor de arme vissersvrouwen van de favela Ilha do Maruim in Olinda, opgenomen in het groot hulp project voor het Noord-Oosten van Brazilië ‘Chapeu de Palha’.

‘Chapeu de Palha’ (strohoed) is een mooi sociaal initiatief dat geld ter beschikking stelt om de periodieke werkloosheid voor de seizoenarbeid te overbruggen. Periodieke werkloosheid in economische sectoren met extreme armoede zoals de suikerteelt en de visvangst,.

Vandaag wordt duidelijk waarom de betalingen voor het geleverde werk niet gebeuren, de ngo heeft het geld niet.

De staat Pernambuco, de gouverneur Eduardo Campos dus, trok 23,8 miljoen uit het sociaal programma ‘Chapeu de Palha’ om een openstaande factuur van 40,8 miljoen te betalen aan ‘Arena Pernambuco Negócio’, een deelfirma van de projectontwikkelaar ODEBRECHT.

Wie Copa Favela 2014 een beetje volgt weet dat Odebrecht hier de voetbalarena van Recife bouwde en daar rond de stad van de Copa gaat bouwen en daarvoor een contractuele vrijgeleide kreeg om die gedurende 33 jaar privé te beheren.

Ongelooflijk wordt het wanneer blijkt dat die 40,8 miljoen niet de schuld van de bouw van het stadium aflossen maar enkel de werkingskosten voor de Arena, een factuur waar zo goed als niemand tot nu toe het bestaan van afwist.

Ik zou het ook niet geloven ware het niet dat ik zag hoe de oorspronkelijke overeenkomst van 15 juni 2010 om de voetbalarena te bouwen voortdurend werd aangepast, zowel de kostprijs als de verantwoording.

De oorspronkelijke verantwoording voor de bouw is al lang achterhaald – de 3 grote voetbalclubs van Recife (Sport, Nautica en Santa Cruz) zouden er spelen, nu is er alleen nog sprake van één club, Nautica. Alles verdwijnt in de vaagheid van veranderende afspraken en ondemocratische beslissingen. De gouverneur tekende op 21 december 2012 een contract, zonder de 3 clubs er van op de hoogte te brengen, om jaarlijks vanaf 2013 tot 2043, minimum 36,6 miljoen voor de exploitatie van de Arena te betalen.

Dat is nu dus die 40,8 miljoen Real die zomaar uit het sociaal project ‘Chapeu de Palha’ getrokken wordt en waardoor in het, door droogte geteisterde binnenland, arme mensen het geld niet krijgen waarvoor ze gewerkt hebben.

De uiteindelijke kostprijs van de voetbalarena blijft ook nog altijd onbekend. Er is 388 miljoen R$ betaald maar dat slaat enkel op de oplevering in december 2013 en die datum is vervroegd naar april en die meerkost en alles wat na april nog werd gedaan blijft onbekend. 

De internet-kabels gloeien van de protest-posts tegen Eduardo Campos, alias ‘Du’, hij staat met stip genoteerd voor de presidentsverkiezingen van oktober. Zelf denk ik dat Du de steun van de Odebrecht-groep nodig heeft voor zijn campagne en lobbying. Hij komt er misschien mee weg, met dat geschuif van overheidsgeld en vriendendienstjes.  Want, sorry voor een beetje cynisme, hoeveel kiezers lezen het artikel waaruit ik de cijfers haalde? 

Eerst zien hoeveel goals de Braziliaanse selectie maakt (of moet slikken), daar ligt veel volk van wakker.

take down
the paywall
steun ons nu!