Edward Snowden, toen hij op 9 oktober de Sam Adams Award ontving in Moskou voor zijn verdiensten als klokkenluider (Foto: still uit video WikiLeaks.org).
Nieuws, Politiek, Verenigde Staten, Brazilië, WikiLeaks, Spionage, Klokkenluider, Afluisterschandaal, Afluisterpraktijken, Cyberspionage, Dossier-BradleyManning, National Security Agency, Edward Snowden, Glenn greenwald -

Snowden biedt hulp aan bij Braziliaans NSA-onderzoek in ruil voor asiel

NSA-klokkenluider Edward Snowden, die tijdelijk politiek asiel in Rusland heeft, biedt in een open brief aan Brazilië bij te staan in onderzoek naar de spionagepraktijken van de NSA. Snowden hoopt dat Brazilië hem in ruil een permanente asieloplossing kan verschaffen. Hij blijft achter zijn klokkenluidersactie staan: "Ik weiger criminaliteit te negeren omwille van politiek comfort. Ik leef liever zonder paspoort dan zonder stem."

woensdag 18 december 2013 15:45
Spread the love

Op maandag 16 december vond er een belangrijke doorbraak plaats voor Snowden: een federale rechter oordeelde dat de Amerikaanse regering ‘hoogst waarschijnlijk’ de grondwet geschonden heeft met het massaal verzamelen van gegevens over het in- en uitgaand telefoonverkeer van de Verenigde Staten.

National Security Agency-klokkenluider Edward Snowden liet in een reactie op de uitspraak, vrijgegeven door journalist Glenn Greenwald, weten: “Vandaag bleek een geheim programma dat was goedgekeurd door een geheime rechtbank, bij blootstelling aan het daglicht de rechten van de Amerikanen te schenden. Er zullen er meer volgen.”

“Rechtvaardiging voor Snowden”

Journalist Glenn Greenwald, die Snowden hielp de onthullingen over massaspionage naar buiten te brengen, noemde de uitspraak “een rechtvaardiging voor medeburger Edward Snowden, die naar voren trad, omdat hij geloofde dat de regering onze grondwettelijke rechten schendt.” 

In een 68 pagina’s tellende verklaring die de rechtbank maandag vrijgaf, leverde US District Court Judge Richard Leon felle kritiek op de manier waarop de NSA metadata verzamelde. “Ik kan me nauwelijks een meer willekeurige en lukrake invasie voorstellen, dan dit systematisch en hoog technologisch verzamelen en bewaren van persoonsgegevens van vrijwel elke burger, om opgevraagd en geanalyseerd te kunnen worden zonder gerechtelijke goedkeuring.”

Deze uitspraak maakt het waarschijnlijker dat juridische acties tegen de spionagepraktijken van de NSA succesvol zullen zijn.

Open brief aan Brazilië

Edward Snowden heeft ondertussen in een open brief aan het Braziliaanse volk aangeboden om autoriteiten bij te staan in hun onderzoek naar het wereldwijde spionageprogramma van Washington. Omdat Snowden van Rusland enkel asiel tot eind juli 2014 gekregen heeft, vraagt hij Brazilie hem een permanente oplossing te bieden. Snowden vreest vervolging vanuit de VS, waar hij als voortvluchtige misdadiger aangemerkt staat.

De Braziliaanse Senaat onderzoekt beweringen dat de NSA e-mails en telefoongesprekken van president Dilma Rousseff en een aantal van haar naaste medewerkers onderschepte en monitorde. Op basis van de onthullingen van Snowden bleek Brazilië een van de voornaamste doelwitten van de Amerikaanse inlichtingendiensten te zijn.

“De Amerikaanse regering zal blijven proberen mij monddood te maken”

Snowden zegt in de brief: “Veel Braziliaanse senatoren hebben me gevraagd om samen te werken in hun onderzoeken naar vermoedelijke misdaden tegen de Braziliaanse burgers. De Amerikaanse regering zal blijven proberen mij monddood te maken, totdat een land me permanent politiek asiel geeft.”

“Als Brazilië maar een ding van mij kan horen, laat het dan dit zijn: als we ons allemaal samen pakken tegen onrecht en ter verdediging van de persoonlijke levenssfeer en de fundamentele rechten van de mens, kunnen we ons tegen zelfs machtigste systemen verdedigen.”

De Braziliaanse regering heeft nog niet officieel op de brief geantwoord. De volledige brief is hier te lezen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!