Eén brandend autowrak en twee breekmesjes
FIFA, Rode duivels, Wereldbeker voetbal -

Eén brandend autowrak en twee breekmesjes

donderdag 30 januari 2014 00:27
Spread the love

Nog een dikke vier maand vòòr de Copa do Mundo 2014. 

In Brazilië is de analyse gemaakt. ik denk dat iedereen nu wel weet dat er heel-veel-overheidsgeld in de organisatie van het Fifa mega-event zit en dat dit ten koste gaat van broodnodige investeringen in onderwijs, gezondheidszorg en openbaar vervoer. Nu is het afwachten of er opnieuw massale protesten komen zoals tijdens de organisatie van de Confederatie Cup in juni 2013.

Vorige zaterdag was er opgeroepen om tegen de Copa te demonstreren. De nieuwssites zongen weer hun manipulatieve liedjes. In São Paulo kon TV Globo wat ingetrapte ruiten filmen, de ‘Black-Blocks’ zijn daar altijd goed georganiseerd en laten elke betoging in geweld ontaarden. De site van Veja, een magazine uit de rechtse hoek, pronkt zelfs met een brandend autowrak en met twee in beslag genomen breekmesjes. Wat rondneuzen in de blogs en de sociale media (Globo is niet te vertrouwen) onthult dat er meer ge-liked is op Face Book dan dat er volk op de straat is gekomen in de 12 voetbalsteden en dat klopt met wat ik hier in Recife zag, een minimale opkomst vergeleken met juni vorig jaar.

Was het omdat januari putje zomer is en grotendeels vakantie? Misschien.

Als het daar van afhing zal februari niet veel anders zijn, de kerstversieringen zijn al opgegaan in Carnavalslingers. Assewoensdag valt op 5 maart, doe daar nog een week uitrusten bij en we zijn halfweg maart. Naast het cliché ‘Brazilië ìs Voetbal’ staat ‘Brazilië ìs Carnaval’ en het zal dus wellicht nog tot half maart duren voor we weten of er een andere reden is om niet te demonstreren.

Na de ervaringen vorig jaar, is een wet aangepast om de anti-copa demonstraties als terrorisme te behandelen. Iets dat in een land met 25 jaar dictatuur-ervaring bijzonder gevoelig ligt. Op het web is al te lezen dat Brazilië door het Fifa-event weer naar de dictatuur opschuift, ik geloof dat niet, ik stel liever dat door de zware interventie van die kapitalistische buitenlandse organisatie het volk meer bewust is geworden van wat ‘echt’ belangrijk is en dat zal laten gelden voor de presidentsverkiezingen van oktober dit jaar.

Zou de presidente Dilma Rousseff daar aan gedacht hebben toen ze, op uitnodiging van de Fifa tijdens de Confederatie-cup, de kaviaar en Champagne weigerde en om een pintje vroeg: “Mas isso aqui é um estádio de futebol!” (“We zijn hier wel in een voetbalarena!”)? Anderzijds was ze onlangs zeer duidelijk op Twitter: het motto van de manifestanten is ‘Não vai ter Copa’ (‘De beker gaat niet door’) en Dilma postte haar hastag in de sociale media #Vai ter Copa (‘De beker gaat wél door’) ?

Copa Favela 2014 was voor de anti-copa-zaterdag present op een vredelievende artistieke bijeenkomst in het steegje van Dona Cila do Coco (het energieke dametje dat lang met het Antwerpse Think Of One optrad). Onze video werd vertoond en werd een vlag volgeschreven met leuzen en poëzie. De sfeer was verre van grimmig, het feest primeerde en voor ons is het een beetje, excusez-moi le mot, preken voor eigen kerk. Activisme kan ook leuk zijn.

take down
the paywall
steun ons nu!