Recife scoort eerste goal tegen de Fifa
Wereldbeker voetbal -

Recife scoort eerste goal tegen de Fifa

zaterdag 15 februari 2014 15:36
Spread the love

In Recife, een van de 12 steden waar de Fifa de Wereldbeker voetbal, de Copa 2014, organiseert is een belangrijke beslissing genomen. Het ‘Fan Fest’ van de Fifa zal hier niet doorgaan.

De protestbeweging ergert zich al lang aan het feest dat gedurende de 30 dagen van de Copa in het oude centrum van Recife zou doorgaan. De stad reserveerde Marco Zero, haar belangrijkste centrale plein, voor de Fifa om er zijn voetbalfans met grote videoschermen vol voetbal te verwennen en er, tussendoor, de commerciële vedettes te laten optreden. Marco Zero moet je zien als ‘de grote markt van Brussel’, een plein met geschiedenis, het hart van het oude koloniale centrum waar ‘alles dat belangrijk is’ plaats vindt, waar oa. de aftrap van het Carnaval wordt gegeven. Gedurende 30 dagen ‘zou’ dit plein afgesloten worden voor het Fifa Fan Fest.

Neen dus.

Ik denk dat de politiekers hun frank begint te vallen, dat ze beseffen dat al dat volk van de protestbewegingen van 2013, in oktober 2014 in het stemhokje staat om een nieuwe president voor Brazilië te kiezen. De activisten waren hun spandoeken al aan het voorbereiden: “diefstal van ons openbare ruimte” Ondertussen is uitgelekt dat de stad probeerde om het Fan Fest op een andere lokatie te laten doorgaan, een mooie locaties, Praça do Arsenal, maar de Fifa weigerde. Dan werd een nog mooiere lokatie aangeboden, Cais de Alfândega – waar jaarlijks het RecBeat festival plaatsvindt – maar neen, de Fifa bleef keihard het centrale plein opeisen. Er werd ook voorgesteld om te besparen en ‘Fan Fest’ gedurende 17 in plaats van 30 dagen te organiseren. Nope! De prefect van Recife hakt nu de knoop door, géén ‘Fan Fest’ dan maar.

Gelet op de slagkracht van het advocaten-leger dat de Fifa-belangen verdedigt en de honger van de commerciële Braziliaanse artiesten die hun graantje wilden meepikken, zal het geen gemakkelijke beslissing geweest zijn. In elk geval is het een duidelijk signaal voor de Fifa, er kon veel, heel veel, maar vandaag duiken er grenzen op voor de Fifa-arrogantie.

Een grens is nu getrokken door Geraldo Julio, de prefect van Recife. Is het omdat hij schrik heeft dat de 20 miljoen overheidsgeld die hij aan het Fan Fest zou uitgeven hem later zouden aangerekend worden? Geraldo Julio is van dezelfde partij als de Gouverneur van Pernambuco die kandidaat is voor het presidentschap. Die twee zullen zeker overlegd hebben, dit alles past uiteraard in hun strategie.

De protestbeweging ‘Não vai ter Copa’ (de Copa zal niet doorgaan) juicht, ziet dit als een voorbeeld voor de andere steden. Zo’n vaart zal het wel niet lopen, denk ik dan, het is een barstje in de beker, maar dat dacht ik ook bij de eerste barst in de Berlijnse muur. Het ongenoegen over de Copa is hier groot, we zien wel wat er na het carnaval gaat gebeuren. Copa Favela 2014 houdt het in de gaten.

take down
the paywall
steun ons nu!