Verslag, Nieuws, Cultuur, Elvis Costello, Gentse Feesten, Dour Festival, Gent Jazz, Ten Days Off, Spotify, Musicalia, Filter, Blues Peer, Pitchfork, Jay-Z -

LuisterPost Filter #10

Even grasduinen door het huidig festivalaanbod en dan doorkuieren naar Bob Dylan, Spotify, Mazzy Star, Jay-Z en Pitchforks nieuwste aanwinst.

donderdag 18 juli 2013 11:06
Spread the love

Lopende zaken:

In de aanloop van de Gentse Feesten gebeurt er al heel wat in Gent. Naast het Gent Jazz Festival (met deze week nog onder meer op 18/07 Madeleine Peyroux, op 19/07 Jamie Cullum en op 20/07 Elvis Costello & The Imposters in de aanslag) is er ook het Musicalia Festival in het Monasterium PoortAckere aan de Oude Houtlei 56 te Gent. Een festival dat drie uitgangspunten heeft: akoestisch, authentiek en Belgisch. Voor het festival wordt geput uit een brede waaier aan inheems talent. Op het programma deze week nog: 17/07 Olla Vogala full band met special guest N’Faly Kouyate, op 18/07 Nathalie Loriers Bert Joris Philippe Aerts trio, op 19/07 Karim Baggili trio, op 20/07 Golden Piano Night: Stephanie Proot, Nathalie Loriers en Sioen solo en op 21/07 C. Mendoza, B. Cools A. Van Dongen duo en B. Sissoko W. Vandenabeele duo.

Spotify

U heeft het reeds lang geleden hier kunnen lezen: voor jonge bands valt er geen cent te verdienen op Spotify, de streaming site die onder meer gelinkt is aan facebook. Tot diezelfde constatering is nu ook Radiohead Thom Yorke gekomen. Meteen haalden hij en zijn producer/bandgenoot Nigel Godrich hun muziek van de site. Dat de reden eerder was dat hun beider Atoms For Peace het in de verkoop ver onder de verwachtingen deed, moeten we dan maar niet vermelden, zeker? Ondertussen ontspint zich een pittig debat op Twitter waarbij Godrich Radioheads manager ervan beschuldigt aandelen in Spotify te hebben, en dat omdat deze liet weten dat het streaming-procédé nog steeds het model van de toekomst te zien. Voor oude mastodontbands en tienersterretjes wel, maar de rest?

Dylan

De liefhebbers van Bob Dylan krijgen nog een mooi zomereinde, want  op 27 augustus verschijnt de nieuwste uit zijn Bootleg Series. Vol. 10: Another Self Portrait staat vol met onuitgebrachte songs uit de periode 1969-1971. Werk dus dat hoort bij de sfeer van zijn meest omstreden plaat Self Portrait en het bejubelde New Morning. De deluxe versie levert ook complete Isle of Wight concert met the Band, naast een volledig geremasterde versie van Self Portrait en twee boeken. Voor de liefhebber: Greil Marcus heeft zijn legendarische bespreking van de plaat herschreven. Oorspronkelijk begon het met de allerberuchtste intro die een platenrecensie ooit heeft kende: “What is this shit?”

Onverwachte comebacks in 2013 episode …

Zijn we nog maar nauwelijks bekomen van de terugkeer van Bowie en Boards of Canada, blijkt er nog eentje van formaat aan te komen. Na 17 jaar krijgen we in september een nieuwe plaat van de meest melancholische band van de jaren ’90: Mazzy Star. De song op de site belooft alvast héél véél. Oja, in de herfst wordt er ook opgetreden.

Kort dag

Dour laat weten dat ze donderdag beginnen en dat er reeds 130 000 tickets verkocht werden. Er is nog plaats voor alle dagen, maar het lijkt wel dat de modder deze keer mag passen. Voor donderdag staan onder meer Wu-Tang-Clan, Yeah Yeah Yeahs, Charles Bradley, Bonobo, The Horrors, Roni Size, Raketkanon, Gold Panda en Skream op het programma en dat is nog maar het begin van vier dagen zon (?) en muziek. Ook vanaf donderdag: Ten Days Off in Vooruit en de spits wordt afgebeten door Blende, Freeform Five, Lindstrøm & Todd Terje en The Glimmers. En vrijdag begint aan de andere kant van het land (en het muzikale spectrum) Blues Peer met vooral een interessante zaterdag. Dan komen onder meer Hugh Laurie, The Fabulous Thunderbirds en The Robert Cray Band. Die zaterdag starten ook de Gentse Feesten met op de eerste dag onder meer Antwerp Gipsy Ska Orkestra en Cumbia All Stars op de Graslei.

Leesvoer

Tot spijt van wie het benijdt, maar de Amerikaanse muzieksite Pitchfork is de meest invloedrijke ter wereld. Pitchfork breekt vaak een lans voor obscure muziek, maar durft tegelijk zeer commerciële projecten te promoten. Om maar één voorbeeld te geven: de plaat die dit jaar de beste punten kreeg in de review section is Yeezus van Kanye West. Een symbolisch (alhoewel al gemaakt) statement dat kan tellen in de indierockwereld waar Pitchfork gesitueerd wordt.

Maar Pitchfork blijft niet stil zitten en nu is er een nieuwe afdeling aan de site toegevoegd: the pitch en die levert goed geschreven artikels die een beetje buiten het Pitchfork-keurslijf vallen. We kwamen alvast een erg goede bespreking van de Big Star documentaire Nothing Can Hurt Me tegen, naast een knap inzicht in de machinaties en het grote geld die gemoeid gingen met de release van Jay-Z’s nieuwste plaat/promotiestunt Magna Carta Holy Grail. Ook al waren de reviews niet echt enthousiast, toch leverde het meneer Beyoncé opnieuw een onmiddellijke nummer één in de Amerikaanse charts op en dat voor de dertiende keer. Jay-Z komt trouwens op 21 oktober naar het Antwerpse Sportpaleis. Tickets voor het concert zijn te koop vanaf donderdag 18 juli om 10u via Teleticketservice en Proximus Goformusic. 

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!